Izazovi i prednosti onlajn učenja, mali trik za kvalitetniju nastavu

Zamena učionica i đačkih klupa virtuelnim učionicama i održavanje nastave putem onlajn platformi predstavlja promenu i izazov kako za učenike, tako i za nastavnike, ali postoje i prednosti ovakvog načina učenja.
Izazovi i prednosti onlajn učenja, mali trik za kvalitetniju nastavu
Foto: Pixabay
Prebacivanje na onlajn nastavu zbog uvođenja vanrednog stanja predstavljalo je izazov za mnoge nastavnike, jer su se dugi niz godina pridržavali klasičnog načina predavanja. Promena je lakša došla onima kojima već godinama primenjuju nove tehnologije u svojoj nastavi, a jedan od takvih je i nastavnik informatike i informacionih komunikacionih tehnologija u školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu.
 
Profesor Radlovački ukazuje na to da nastava na daljinu u njegovoj školi protiče bez problema i da za većinu učenika ovakav vid učenja ne predstavlja nikakav problem, upravo zbog činjenice da su rođeni u vreme interneta i ne poznaju svet bez korišćenja pretraživača. 
 
"Učenici su odlično prihvatili ovakav vid nastave i zadovoljni su, vidim da se i kolege nastavnici prilagođavaju, formirane su grupe za sva odeljenja, časovi su ubeleženi u elektronskom dnevniku i za sada sve funkcioniše besprekorno", poručuje Radlovački. 
 
Nasuprot tome, on smatra da ovakav način učenja donosi i mnoge izazove, posebno za nastavnike, koji imaju više obaveza poput pripreme elektronskih materijala za čas, ali i praćenja i ocenjivanja aktivnosti učenika na daljinu. 
 
"Na sreću, IT kompanije su priskočile u pomoć, kako bi se ovi izazovi prevazišli, pa su primera radi na Microsoft platformi 'Office 365 A1' otvoreni nalozi za sve učenike i sve nastavnike u Srbiji", navodi nastavnik.
 
 
Osim programa na koje su se i učenici i nastavnici već navikli poput "Worda", "Excela", "PowerPointa" iOnedrivea", deo paketa Office 365" je i "Microsoft Teams", koji pruža brojne mogućnosti kreiranja nastave i komunikacije među nastavnicima i učenicima. 
 
"U okviru 'Teamsa', nastavnik može da zadaje zadatke, ocenjuje direktno u aplikaciji, da četuje i da pravi video konferencije sa učenicima. Postoji prostor za čuvanje fajlova, a platforma je dostupna sa bilo kog uređaja i internet pretraživača", objašnjava Radlovački, dodajući da je u njegovoj školi, u kojoj se dosta učenika obrazuje u okviru IT računarskih profila, izuzetno važno da učenicima budu dostupna sredstva  koja će kasnije koristiti na radnom mestu. 
 
Između ostalog, Velimir Radlovački je i sam kreirao neke od besplatnih "Microsoft" onlajn kurseva, koji su namenjeni stručnom usavršavanju nastavnika, a svojim kolegama poručuje da je siguran da će brzo prevazići poteškoće sa kojima se trenutno susreću, te da će im ovakav vid nastave doneti brojne prednosti. 
 
Radlovački zaključuje da je dobro da profesori sami osmišljavaju aktivnosti koje će biti zanimljive njihovim učenicima, kako bi ih na taj način dodatno motivisali.

Ostalo iz kategorije Info - Srbija