Srbija razvija svoj test prisustva antitela na virus korona

Krizni štab i Vlada Srbije podržali su predlog Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) da Srbija razvije sopstveni Elisa test koji se koristi za određivanje prisustva antitela na SARS-CoV-2, odnosno uzročnika Covid-19, rečeno je Tanjugu u tom Institutu.
Srbija razvija svoj test prisustva antitela na virus korona
Foto: Pixabay
Direktorka Instituta Olgica Nedić je kazala da su nadležni krenuli sa nabavkom neophodnog materijala za rad, navodeći da je njihova laboratorija spremna za razvoj novog Elisa testa.
 
"Istraživači su se organizovali, sagledali smo sopstvene zalihe i potrebe, tako da smo spremni za rad čim stigne neophodan specifičan materijal", rekla je Nedić.
 
Naučni saradnik INEP-a Sergej Tomić rekao je za Tanjug da Elisa test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, odnosno bakteriji, virusu i drugo.
 
Test će, prema njegovim rečima, omogućiti identifikaciju osoba koje su se uspešno izborile sa infekcijom i sada mogu donirati krv u lečenju bolesnih od Covid-19.
 
"Moguća je transfuzija plazme osoba koje imaju mnogo specifičnih antitela u krvi u bolesnike čiji imunski sistem ne proizvodi dovoljno zaštitnih antitela samostalno", objasnio je Tomić.
 
On kaže da će test omogućiti ispitivanja u cilju procene izloženosti populacije infektivnom agensu, procenu trajnosti imuniteta kod osoba nakon prvobitne izloženosti virusu ili vakcinacije, detekciju akutne infekcije i kvaliteta imunskog odgovora, otkrivanje poremećaja u radu imunskog sistema.
 
Tomić dodaje da test ne može pouzdano, kao na primer metoda detekcije virusa metodom PCR iz brisa grla i ždrela, da utvrdi da li je neko trenutno zaražen, već detektuje prvenstveno da li je neko razvio antitela na tu infekciju i kakav je kvalitet takvog imunskog odgovora.
 
Tomić podseća da u odbrani od infekcije, ključnu ulogu imaju antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije domaćina i olakšavaju njegovo uništavanje.
 
"Nakon uklanjanja virusa iz organizma, antitela nastavljaju da štite domaćina od iste infekcije u narednom periodu života", objašnjava Tomić.
 
Inače, Institut za primenu nuklearne energije je naučni institut, u sastavu Univerziteta u Beogradu i ima više od 40 godina iskustva u proizvodnji imunodijagnostičkih sredstava različitog formata. Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.
  • Petar

    02.05.2020 18:20
    Pametnjakovići
    Naša poznata boljka, gora od Covid-a 19. U sve se razumemo i pravimo da smo pametni. Pustite ljude da rade svoj posao. To su vrhunski stručnjaci i profesionalci. Njih je malo u Srbiji, a isto tako i u ostalim državama Evrope. Odnosno generalno u Evropi i šire. Aman, spustite se na zemlju i nemojte da mrzite ceo svet.
  • Magistra

    08.04.2020 10:47
    Istina
    Da nije Sumamed izašao iz Galenike pre 30+ godina?!
    Jok, izašao je iz Plive.
  • x

    08.04.2020 09:46
    y
    narodski rečeno, test kojim se utvrđuje da li smo preboleli koronu.

    - kakve to veze ima sa nuklearnom energijom?
    - ajde neko stručan da se javi, da kaže da li imamo sve ostalo za primenu terapije plazmom i koliko pacijenata može da opsluži jedan donor plazme u kom vremenskom periodu. hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.