Kostić: SANU ne ćuti, samo je smanjila aktivnosti jer većina akademika ima više od 65 godina

Predsednik Srpske akademije u umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da se ta institucija nije sakrila u ovim teškim vremenima, kakva naše pamćenje ne beleži.
"Brojni akademici istupaju pojedinačno i svakodnevno. Nema govora o tome da mi ćutimo, ali ovo je vreme u kome se reči moraju meriti", rekao je Kostić za "Novosti".
 
On je naveo da većina akademika ima više od 65 godina, te pripada rizičnoj grupi i poštuje sva pravila koja je struka preporučila u borbi protiv pandemije virusa korona, pa je, zbog toga, SANU odlučila da značajno smanji svoje aktivnosti.
 
"SANU poziva sve na građansku solidarnost i na poštovanje saveta struke. Ubeđeni smo da ćemo, ako ništa drugo, iz ovoga izaći jači za jedno iskustvo koje prethodno nismo imali", rekao je Kostić.
 
On je istakao da, sada kada brojimo žrtve virusa korona, niko ne treba ovaj trenutak i razlike koje među nama postoje, da kapitalizuje na bilo koji način.
 
"Izjašnjavanje o virusu korona ili o nekim drugim pošastima moglo bi da se graniči sa banalnošću ako nema šta suštinski novo da se kaže, što treba izbeći. Ako neko, a posebno vlast misli da SANU može da pomogne svojim kapacitetima, kuca na širom otvorena vrata", rekao je Kostić.
 
Naveo je da se veliki broj članova iz Odeljenja SANU za medicinske nauke nalazi na istaknutim mestima u srpskom zdravstvu, pa se samim tim i lično suočavaju sa brojnim problemima koji su nas zadesili.
 
"Ovi članovi SANU ne sede, nego su, sa drugim lekarima i sestrama, na prvoj liniji odbrane i u svemu najdirektnije učestvuju", rekao je Kostić.
  • Pitanje

    08.04.2020 12:17
    Da li će im se smanjiti akademski dodatak u doba vanrednog stanja? Za dosadašnji pristojan iznos dodatka očekivali smo bar neko stručno i nezavisno promišljanje za javnost.
  • Pera NN

    08.04.2020 12:00
    Ništa niste rekli čak ni 6.aprila kad je Beograd osvetljen bojama Nemačke zastave(agresora).Vi ste jedna projektovana i beskorisna skupina.
  • Liman Boy

    08.04.2020 11:48
    Skladiste nacionalizma
    Svi bi bili puno srecniji da SANU nikada nije radila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.