Vernici se i juče pričestili istom kašičicom, reagovala policija

Uprkos pozivu patrijarha Irineja da bi u trenutnoj situaciji sa virusom korona trebalo prihvatiti preporuke struke, što bi između ostalog značilo i izbegavanje kontakata, vernici u Srbiji juče su, na Veliki četvrtak, posetili crkve.
Vernici se i juče pričestili istom kašičicom, reagovala policija
Foto: Pixabay
Prisustvovali su liturgijama i pričešćivali se - koristeći istu čašu i kašičicu.
 
Upravo to se desilo u Požarevcu u Sabornoj crkvi gde je, kako prenose "Novosti", juče ujutro održana liturgija kojoj je prisustvovalo više od 70 vernika koji su, ipak, držali koliko-toliko odstojanje.
 
Međutim, kada je na red došla pričest, sve što je možda i preduzimano kao nekakva mera zaštite palo je u vodu pošto je, kako navode "Novosti", pričest obavljena iz jedne čaše i jedne kašičice, nakon čega su svim vernicima istim ubrusom obrisana usta.
 
Pojedinim građanima se to, čini se, baš i nije dopalo, pa je slučaj prijavljen policiji nešto pre 9 časova, zbog čega je na lice mesta poslata i patrola.
 
U PU Požarevac rečeno da je policija u civilu otišla i u crkvi zatekla petnaestak vernika, koji su, kako kažu, držali propisano odstojanje. Ipak, pošto je zabranjeno služenje liturgije u prisustvu vernika, "Novostima" je rečeno da će policija u narednom periodu preduzeti zakonske mere.
 
Osim Požarevca, i vernici u Subotici nisu previše marili za preporuke kojih se pridržava većina građana Srbije, pa su i u ovom gradu posetili crkvu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg ispred koje se, kako navodi portal maglocistac.rs, napravio red.
 
Dodajmo da pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.
  • Права Срба

    23.04.2020 05:27
    у Србији
    Зашто има здравих и излечених верника, оболелих и умрлих безбожника, чак и заражених безбожника који се никад нису у животу причестили и немају контакте са верницима, уз то неки безбожници ругају се, критикују, вређају Бога и вренике, то се правно назива дискриминација, неки верници трпе ругања, критике, вређања безбожника и толеришу безбожничке сумње, атеизам, и безбожничка празноверја и тиме дефинишу хуманост и оплемењују људске моралне вредности, слободу и верска права. Дакле, правно, мрално и суштински је да влада Србије увек дозвољава свим верницима сва верска права у свако доба чак и у ванредном стању, а безбожнике да верници и влада Србије не присиљавају на веру него да по слободној вољи буду безбожници колико год им се прохте. Фер би било да се уведе закон о заштити свих верника од физичког насиља безбожника, законом забране безбожнике да вербално и невербално вређају вернике, законски казне безбожнике ако директно и индиректно (медијски, телефонски, интернетом) критикују вернике и законским актом заштите све безбожнике од верника по истим правним основама. Крајње је време да у XXI веку примитивизам окореле безбожничке дискриминације, малтретирања, злостављања и насиља над верницима престане и остане заробњено у прошлости, и нек влада Србије уведе угроженим куцама и мацама умање несналажљивост њихових власника наредбом у ванредном стању обавезу да обезбеде или позајме прикладно двориште нек љубимци прошетају слободно по дворишту и у периоду између дозвољених шетњи
  • vuci u jagnjecoj koz

    21.04.2020 03:40
    @Игор - ne sudi, ne uzimaj ime njegovo zalud, ne budi gord, da se ne nastavljam dalje sa zilotima poput vas

  • Игор

    19.04.2020 22:47
    Преплашени безумници
    И треба да будете испрепадани безумне лутке када вам неко умре ви не верујте испратите га невером у вечну патњу и ширите међусобно то како сте ви Срби и вама не треба ништа јер вам је довољно што сте Срби и умете да филозофирате и пљујете по свему а поготово по Цркви и свему што вам медије сервирају а тврдите да знате шта је правда а немате појма где бодете осим што знате да устанете свако јутро и да се жалите на друге без вере у Бога без икакве вере и без мало храбрости... Верујте у празнине и списе пијаних светских филозофа. Приче о томе како је после земаљског живота велико ништа и како ви верујете без Цркве и идете на јоге и различите сеансе је изузетно смешно. Кљукате се лековима чувате да вам се дете не огребе постајете запад у малом и пребацујете сву веру на себе као да сте нешто битно а пуцате на пола од страха и од ове мале панике које је свет направио да би зарадио на вама па ме и не чуди што сте постали толико пресмешни попут појава које реагују на најмање промене и изјаве које чекате свако јутро да би се њима нахранили.... и треба да вас музу све док не паднете на колена ако Бог да и да му се окренете у том тренутку ! До тада можете да наставите са вашим противљењем и вером у земаљски живот па ударите по негативним гласовима ! Филозофи и кжињевници ...... И остали оштри неправедници. Ваша револуција ће увек бити угашена јер овај свет нећете спасти ни ви нити ваша деца ...Једини пут је Христос и једино ту постајемо оно што треба да будемо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.