Kon: Posle 1. maja krucijalne odluke

Epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković izneli su svoje mišljenje o tome šta će se dešavati nakon uskršnjih praznika kada je u pitanju epidemiološka situacija u Srbiji.
"Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze virusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih - on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu", rekao je za N1 dr Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu. 
 
Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva preko 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procenat od broja testiranih, kojih je sada preko 3.000 dnevno.
 
Kon napominje da postoji razlika u broju obolelih zavisno od delova zemlje, pa se veći broj registruje u Nišu, Požarevcu, Paraćinu, Ćupriji, dok se Blace pojavilo kao novo žarište.
 
"To je pitanje da li je to zbog tih ustanova za negu osoba sa posebnim potrebama jer je tamo otkriven veliki broj pozitivnih. Čak se i ponavljaju rezultati jer se misli da je došlo do kontaminacije u laboratoriji", rekao je Kon.
 
Ipak, delovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, beleže pad pozitivnih nalaza. Kako kaže, oko 10 odsto testiranih je pozitivno, a u nekim delovima se virus gubi potpuno. 
 
"To jesu pozitivne vesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu nedelju ne bi trebalo da bude iznenađenja", napominje Kon.
 
Prema njegovoj oceni, situacija će biti znatno bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke "krucijalne odluke".
 
"To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja", napomenuo je Kon.
 
Imunolog Srđa Janković, sa Univerzitetske dečije klinike "Tiršova", kaže za Pink da ne smatra da je situacija sa virusom korona u Srbiji dobra, jer, kako kaže, za njega bi to značilo da nema obolelih i preminulih, ali smatra da su mere koje je naša zemlja uvela dobre i da su realni ciljevi ispunjeni.
 
"Bolje od ove situacije nismo mogli ni da očekujemo. Ovo je zapravo povoljniji tok, kome smo se nadali, i sada treba da ga održimo do kraja. Ne smemo da se opustimo jer ovaj trenutak možemo i da izgubimo. Disciplina nam treba više nego ikad, kako bi epidemija kontrolisano išla ka svom kraju", rekao je dr Janković.
 
 
On ističe da je sve do sada bilo u granicama očekivanog.
 
"Teško je držati zatvorene granice neograničeno dugo. Takođe, i ekonomija ima svoje zahteve, pa i samo ljudsko društvo mora da nastavi da živi. Da bi se to privelo bilo čemu što bismo mogli da nazovemo normalnim, to iziskuje nove mere opreza. Ali Srbija još uvek nije u toj fazi. Ukoliko sada ispustimo ovaj trenutak koji može biti preloman i napravimo neku ozbiljniju grešku, nećemo za nekoliko nedelja razgovarati o tome kako da nam se virus ne vrati", rekao je dr Janković.
  • Ime

    18.04.2020 09:41
    Ime
    Kakav fijasko ima da doživi opozicija toga još nije mi svesna....ima da ih razbuca Vučko ko tamburu...to je dobro jer će morati da mućnu glavom..i da počnu drugačije da se bore za izgradnju boljeg društva.
  • Saša

    18.04.2020 06:54
    Škole
    Da....da....krucijalni su izbori...
  • Novica

    17.04.2020 18:21
    Krucijalni su izbori i to da li ce ovaj narod i dalje ziveti kao stoka u svinjcu ili kao ljudi?. To je pravo pitanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.