Stevanović: Srbija za sada izbegla "italijanski scenario", to ne znači da treba da smanjimo mere

I pored porasta broja inficiranih i obolelih, možemo reći da je kriva broja obolelih u okviru onoga što smo pokušali da uradimo i što moramo da nastavimo da pokušavamo i dalje, izjavio je Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti.
Stevanović: Srbija za sada izbegla "italijanski scenario", to ne znači da treba da smanjimo mere
Foto: FoNet
Stevanović je za "Blic" rekao i da se primećuje rast broja obolelih, ali da je on linearan, a ne eksponencijalan, što nam daje dovoljno vremena da primenimo sve potrebne mere u sprečavanju širenja infekcije i lečenju obolelih.
 
Na pitanje da li je Srbija izbegla "italijanski scenario", Stevanović kaže da "za sada jesmo".
 
"Zasad jesmo, ali to nikako ne znači da možemo da se opustimo, prekinemo ili smanjimo mere izolacije ili pomislimo da je opasnost prošla. Samo zahvaljujući velikom radu, naporu i angažovanju svih uključenih u sprovođenje mera kontrole epidemije i zahvaljujući poštovanju mera najvećeg broja naših sugrađana, uspeli smo da do sada epidemiju držimo pod kontrolom. Ipak, svako opuštanje, svako popuštanje pažnje ili neozbiljnost mogu biti opasni i mogu nas skupo koštati", kazao je.
 
Stevanović nije hteo da daje ocene o dobrim i lošim potezima Kriznog štaba.
 
"Sada je vreme teške i naporne borbe, detaljne analize će se praviti kada se epidemija završi i verovatno će se mesecima, ako ne i godinama svi dostupni podaci analizirati. Tek nakon toga ćemo znati gde smo sve grešili. I to je najbitnije da bi se greške ispravile u pripremama za neku sledeću epidemiju, kao što smo i mi učili na greškama svih naših prethodnika koji su se borili sa drugim epidemijama", rekao je.
 
Ono što sa sigurnošću može da kaže, je, dodaje, da je "ponosan na sve zdravstvene radnike".
 
"Kao i na sve prateće službe koje su se od samog početka nesebično i u potpunosti angažovale u kontroli epidemije i zahvalan sam na časti da radim sa njima. Bilo je izuzetno teško i kompleksno reorganizovati ceo sistem države da podrži zdravstveni sistem u ovom odsudnom trenutku i izuzetno sam zahvalan što su sve preporuke struke uvažene, kao i potrebe za neophodnom opremom i lekovima", naglasio je Stevanović.
 
Na pitanje kada bi život građana mogao da počne da se vraća u normalu, Stevanović kaže: "Ne bih spekulisao o datumima ili procenom vremena trajanja epidemije, to je domen delatnosti epidemiologa, a ja sam kliničar. Za vraćanje života u normalu steći će se uslovi kada broj novoobolelih na dnevnom nivou znatno opadne. A to zavisi u najvećoj meri od naše kolektivne odgovornosti, koja je i lična odgovornost. Odgovornost za svoje zdravlje, ali i za zdravlje drugih."
  • Bela ladja potonula

    20.04.2020 15:53
    @CoVid Pa neces, ako imas srece da zivis u nekom fensi naselju, bez npr imigranata, siromasnih i sl. U Svedskoj imas krajeve u kojima ni policija ne zalazi, u Nemackoj pijanih budala petkom koliko hices ( ostalim danima su zauzeti poslom). A o bratskim bivsim republikama bas ne bih trosi karaktera. Elem, generalno vecina naroda je postovala mere (pogledati cifre za Vojvodinu), a ovi bahati (a videsmo u Obrenovcu ciju su),, dobiju medijski prostor i daju opravdanje za dalje maltretiranja onih pod jedan......
  • CoVid

    20.04.2020 15:50
    @socko 20.04.2020 • 14:20
    @CoVid
    ... a velik broj će da se inati..."

    tako sto ce da urla ispred mog prozora ceo dan locuci pivo i slusajuci Cecu iz zvucnika u automobilu ???
    to nije nikakvo inacenje ka vlastima vec najobicnija nekultura i nevaspitanje .
  • Ti ne shvataš

    20.04.2020 15:43
    @Shvatite već jednom
    "Iz svih ovih komentara jasno se vidi da se ne veruje ni političarima ni doktorima."
    -Zašto bi im se verovalo s obzirom na njihove loše rezultate i oprečne izjave?
    "Pa ajde kada ste tako pametni, pretpostavljam medicinski obrazovani, dajte pravu infirmaciju a ne bavite se politikantstvom i nadrilekarstvom."
    -Nemam pravu informaciju ali neka se naše nadležne službe obrate za pomoć Madjarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i ostalim zemljama u okruženju koje nemaju policijski čas a imaju manji broj zaraženih i umrlih.
    "Napadate doktore epidemiloge, infektologe...kao da ništa ne znaju, a nedaj Bože da vam ustreba njihiva pomoć..."
    -Njihovu pomoć nisu dobili svi kojima je ustrebala a lek protiv covida19 ne postoji. Ovde doktori jednostavno ne mogu da pomognu ali ne žele to da priznaju.
    "Ovaj virus je nov ne samo za naše zdravstvo, ceo svet se bavi njime i dobro dr kaže godinama će se analizirati."
    -Sa tim se slažem, struka treba da prizna da o ovome ništa ne zna a ne da se postavljaju preteće i nadmeno prema gradjanstvu.
    "Jedina razlika izmedju naroda sveta i Srbije je da ovaj drugi ne sluša i misli ne može mu biti ništa.."
    -Niko u svetu nema ovako restriktivne mere a u Nemačkoj su juče ipak protestovali zbog ukidanja ustavnih prava. Razlika izmedju naroda sveta i Srbije je što su ovi drugi postali beskičmena poltronska amorfna masa koja se plaši sopstvene senke.
    Niko ne može sa sigurnošću reći koliko je ljudi umrlo od korone pošto za nju ne postoji pouzdan test.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija