Moguće je da testovi za virus korona nekoliko puta pokažu različite rezultate

Testovima kojima se dijagnostikuje Covid-19 nije 100 odsto tačan, rekao je na današnjoj konferenciji Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Moguće je da testovi za virus korona nekoliko puta pokažu različite rezultate
Foto: Pixabay
Pacijenti sa Beogradskog sajma obratili su se Glasu Amerike navodeći da im je treći test pokazao da su negativni na virus korona, dok je četvrti pokazao da su ipak pozitivni, žaleći se na to da nisu dobili nikakvo objašnjenje lekara da li se radi o ljudskim greškama ili nepouzdanim testovima. 
 
Prema rečima pokrajinskog sekretara, svi pacijenti koji ostaju u bolnici ili u privremeni izolacionim bolnicima, ostaju tu zato što postoje medicinske indikacije i zato što je boravak u zdravstvenim ustanovama neophodan. 
 
"U konkretnom slučaju je moguće da tri, četiri, pa čak i peti test bude ili negativan ili pozitivan i zbog toga je jako važno da se pridržavamo uputstva lekara, jer PCR kojim se radi i kojim se dijagnostikuje Covid-19 nije 100 odsto tačan, nije tačan nigde u svetu, to je izuzetno sofisticirana metoda i lako je moguće da dođe do greške ili u testu, načinu uzorkovanja ili u analizi. To je opšte poznata stvar i zbog toga se vrši više testiranja", naveo je Gojković.
 
Kako je dodao, osim PCR testova, važna je klinička slika pacijenta, te se rade dodatne pretrage i laboratorijski parametri, na osnovu čega se na kraju procenjuje nečije zdravstveno stanje.
 
"Ne postoji nikakva medicinska mogućnost da je neko ko ne treba bude u bolnici tamo zbog nečijeg hira, nepažnje ili bilo kakvih drugih insinuacija, špekulacija, jer svima nama je u interesu da se oboleli što pre vrate svojim kućama i svojim porodicama", zaključio je Gojković.
  • Aleksandar

    31.05.2021 11:56
    Pozitivan PCR četiri puta
    Objasnite ovo. Četiri puta imam pozitivan PCR test.Imao sam simptome , lečen u bolničkim uslovima , otpušten u odličnom stanju . Sada sam bez ikakvih simptoma . Šta treba da radim kako bih mogao da putujem van zemlje. Ako je PCR pozitivan , to neću moći ?
  • Novica

    21.04.2020 00:07
    Kineski kvalitet. Pametnom dosta.
  • Neoplanta

    20.04.2020 22:49
    Pa ako su nam Kinezi prodali one koje su im Spanci vratili jer su neispravni, moguce je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija