Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u vreme pandemije

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Republici Srbiji zbog opasnosti od povrede prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, saopštila je Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A11.

U ovom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su od 1999. godine, kada su izbegle sa Kosova prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život – bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom, odnedavno u društvu pacova.

U uslovima pandemije korona virusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to.

“Nakon više pokušaja Inicijative A 11 da animira Vladu Republike Srbije da hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih i kada nije ostalo drugih načina za skretanje pažnje na probleme ovih ljudi, Inicijativa A 11 je podnela zahtev za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava protiv Republike Srbije”, saopštava Inicijativa. 

Evropski sud je postupio po ovom zahtevu odmah i pokrenuo postupak protiv Srbije, čime je jasno potvrđeno da stanje u ovom naselju i izostanak reakcije nadležnih, predstavljaju ozbiljan i realan rizik da dođe do nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima iz ovog naselja i do povrede njihovog prava na život.

Ovom prilikom iz Inicijative A11 podsećaju da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja. U skoro 40 odsto ovih naselja kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu. Ovo znači da najmanje 25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode.

Inače, Inicijativa A 11 je još 17. marta uputila apel Vladi Republike Srbije za hitno preduzimanje mera za zaštitu najugroženijih, da bi već 20. marta, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i pojedinim stručnjacima u oblasti socijalnih prava pripremila predlog mera za zaštitu najugroženijih tokom borbe protiv korona virusa i prosledila ga Vladi Srbije.

Na ovaj predlog mera Vlada Republike Srbije do danas nije odgovorila. U međuvremenu, stanje u neformalnim romskim naseljima na ivici je humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji su raseljeni sa Kosova.

Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju  poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode, zaštitne opreme i adekvatnih informacija o merama za sprečavanje korona virusa, Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi, zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju organizacije civilnog društva. U uslovima vanrednog stanja Evropski sud za ljudska prava je, praktično, jedina instanca kojoj građani Srbije mogu da se obrate radi zaštite svojih prava. Pokretanje postupka za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava podsetnik je Vladi Republike Srbije da ne može više zanemarivati desetine hiljada najugroženijih, posebno pogođenih pandemijom, poručuju u Inicijativi A 11. 

Ova inicijativa očekuje da Vlada Republike Srbije ne čeka pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima, već da hitno preduzme korake radi zaštite Roma i Romkinja koji žive u neformalnim naseljima. 

  • Scotch Bonnet

    23.04.2020 06:42
    Šta se čudite kad i sami dobro znate koji tretman ima Romska zajednica u Srbiji?!

    Srbija koketira sa nacional fašizmom od 1989-e pod plaštom nekom srBskog patriJotizma. Da ne počinjem da je veliki broj populacije rasistički nastrojen.
    Najposle, kakva država, takav narod a svaki narod zaslužuje vladara kojeg ima na vlasti.
  • Nelogicna drzava !!!

    22.04.2020 23:46
    Kada ce Srbij uvesti sluzbu koja ce moci da po pozivu dodje po ljude na ulici i zbrine ih?

    Dokle ce se ocekivati da ljedva pokretni i bolesni idu sami u domove zdravlja i okolo da sami sredjuju svoje papire i sve ostalo, sto nema nikakve logike !!!
  • Novica

    22.04.2020 22:28
    Diktatura i EU ne idu zajedno, to se vidi u primeru Madjarske, to se vidi i kod Srbije. Sta ste ocekivali? Ocete Vadikale i exRadikale i EU. Ni to ne ide zajedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.