Ombudsman pokrenuo kontrolu u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji.

Pašalić je saopštio da je danas zatražio da mu se u skladu sa zakonom što hitnije dostavi kompletna relevantna dokumentacija i odgovori na pitanja o okolnostima i merama zaštite zdravlja korisnika tih ustanova.

Ombudmsan je to zatražio u pojedinačnim aktima, upućenim u 20 ustanova socijalne zaštite i domova za stare, čiji su osnivači država Srbija i AP Vojvodina, a u kojima je potvrđeno prisustvo virusa korona.

U saopštenju se navodi da zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružilaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije, te je pozvao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ono izvrši nadzor u sedam takvih ustanova u kojima je zabeležena pojava virusa korona.

Dodaje se da Ministarstvo, pošto utvrdi činjenice, u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta, naloži mere i da o obavesti ombudsmana.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objavljivaće dnevno na svojoj internet stranici informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo virusa korona, piše u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.