Produženo onlajn testiranje osmaka zbog preopterećenosti sistema

Učenici osmog razreda osnovne škole danas su imali priliku da procene svoje znanje iz srpskog jezika. Međutim, u jednom periodu došlo je do preopterećenja sistema.

Uprkos tome, oko 85 odsto osmaka uspelo je da uradi onlajn probu male mature, rekao je za RTS Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

"Brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu aktivirani su dodatni resursi čime su otklonjena usporenja u radu sistema. Do 17 sati ukupno je oko 57.000 učenika započelo i završilo test što je negde oko 85 odsto celokupne generacije osmaka i ovo su odlični podaci u ovom trenutku", rekao je Pašić za RTS i podsetio da je ovaj završni test organizovan besplatno.

Kada je krajem marta doneta odluka o ovakvom načinu polaganja testa, a usled epidemije korona virusa u Srbiji, uspostavljen je sistem u kojem je samoprocena znanja predviđena za više od 65.000 učenika. Sve je moralo biti sprovedeno u veoma kratkom roku, rekao je Pašić.

"Svi će imati priliku da budu samotestirani i nijedan učenik neće biti i ne može biti oštećen", rekao je on.

On je rekao da je zbog problema koji se dogodio, testiranje produženo do 21.30h.

"Svi oni koji su imali tu neprijatnost, imaće mogućnost da ponovo urade svoj test i pozivam ih da to i učine. Imaju dovoljno vremena", rekao je Pašić i dodao da je dosta toga urađeno u međuvremenu.

Budući da đake i sutra čeka polaganje testa, on je sugerisao da učenici sa teritorije Vojvodine u naredna dva dana testove rešavaju u terminu od 8 do 12 sati, đacima iz Beograda da rešavaju od 12 do 16, a svi ostali učenici - od 16 do 21.30h.

"Test iz matematike će trajati 120 minuta umesto 90. Svim učenicima želimo uspešno rešavanje testova", rekao je Pašić.

  • digitron

    22.04.2020 22:19
    I jos su znali tacan broj korisnika za koje treba da dizajniraju sistem - to je luksuz!
  • veni vidi viči

    22.04.2020 22:06
    Tako je to kada se deli tal sa Jevrosimovićem i Komtrejdom. Nije prvi put, čovek za sve režime.
  • kerefeke

    22.04.2020 19:31
    Brnabic ( zapisnicar prvorodjenog) non stop govori kako smo uspesni sa digitalizacijijom. Evo sada i deca postala subverzivni element . Izvsili sabotazu interneta preopteretivsi ga.
    Dosada su samo padali sistemi na granicnim prelazima, salterima banaka i posti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija