Pašalić: Romskim porodicama zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je danas sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i predsednicom Izvršnog odbora nacionalnog saveta Pavom Čabrilovski o zaštiti i ostvarivanju prava Roma u domenu socijalne zaštite i pomoći u vreme epidemije.

Kako se navodi u saopštenju oni su razgovarali i o definisanju novih mera za osnaživanje položaja romske nacionalne manjine nakon okončanja zdravstvene krize.

Pašalić je rekao da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim jedinicima lokalne samouprave uputi dopis sa zahtevom da se to i učini.

Kako je istakao, veliki broj jedinica je reagovalo efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dođe do kršenja ljudskih prava.

"Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države", rekao je Pašalić.

Đorđević je izjavio da je povodom zdravstvene krize izazvane virusom i nakon što je od zamenika direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljuba Ackovića dobio sve relevantne podatke, romskim naseljima širom Srbije preko Crvenog krsta obezbeđena pomoć u vidu paketa koji su sadržali neophodne namirnice.

Đorđević je prethodno apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima, koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti.

Đorđević je istakao da svi građani Srbije moraju imati jednaku zaštitu, a dodatna podrška je najpotrebnija onima koji se nalaze u teškoj matrijalnoj situaciji.

Nakić je rekao da podržava mere Vlade koje se sprovode, kao i da su navodi o humanitarnoj katastrofi koja preti romskoj zajednici preterani.

"Ono što je u ovom trenutku važno je da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intezivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uređenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa Romima u jedinicama lokalne samouprave", naglasio je Nakić.

Podsetimo, trenutno se pred Evropskim sudom za ljudska prava vodi postupak protiv Srbije zbog toga što nije obezbedila dovoljno mera zaštite najugroženijima. Opširnije OVDE.

  • ISTINA

    25.04.2020 00:04
    MA, vi koji ste ugrozeni u pravcu pravde, treba da se pokrijete usima i u cosak! Ponavljam sa ljudske strane i zdravog razuma, svako ko je socijalno ugrozen, treba da dobije socijalnu pomoc!!!
  • ISTINA

    24.04.2020 20:19
    SVAKO ko je socijalno ugrozen, treba da dobije POMOC!!!
  • A gde su pare?

    24.04.2020 20:16
    Vek Roma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.