Radovanović: Ne mora da znači da će drugi talas epidemije biti blaži

Profesor Medicinskog fakulteta u penziji, epidemiolog Zoran Radovanović, ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije virusa korona i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.
"Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje", rekao je Radovanović za list Danas.
 
On je naveo da za sumnju u "dobroćudnost" naredne epizode Covida-19 postoje bar tri agumenta.
 
"Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim merama", naveo je Radovanović.
 
Takođe, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više građana Srbije nego što je zvanično potvrđeno, to je samo oko tri odsto populacije.
 
Prema njegovim rečima, nije mnogo verovatno otkriće leka koji bi Covid-19 učinio bezazlenom bolešću, a vakcinacija nije realno rešenje, bar ne za Srbiju, pre polovine ili kraja iduće godine.
 
U međunarodnim razmerama vakacina može da bude uslov za prekogranični promet putnika, a u Srbiji je mnogo izglednije da se podvede pod kategoriju preporučenih i to, poput vakcinacije protiv gripa, samo za određene kategorije - starije od 65 godina, hronične bolesnike, naveo je Radovanović.
 
Radovanović je u analizi dodao da, uz "rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji 'španske groznice' pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas".
 
"Kad god da naiđe, taj novi pohod virusa rogobatnog naziva SARS-CoV-2 neće biti dočekan opsežnošću i strogošću mera čiji smo svedoci upravo bili. Malo koja zemlja bi izdržala još jedan sličan udar na svoju privredu. Život neće ponovo stati, već će se, uz određene zabrane, naglasak staviti na samodisciplinu i svest građana", upozorio je Radovanović.
  • Drax

    05.05.2020 15:25
    A ako ne bude drugi krug zaraze, da li će dotični odgovarati za podizanje panike. Smatram da je neozbiljno samo reći nešto da bi se reklo već treba objasniti na koji način da se ponašamo i čuvamo. Podizanjem panike blokira se život i rad a time i kompletnu katastrofu zajednice.
  • Građanin Beočina

    05.05.2020 14:17
    Nas ima
    U Beočinu ima 5.000 stanovnika mesec ipo dana nema corone virusa jer se svi pazimo i pridržavamo svih mera.



    Živimo kao i pre.
  • @Чика Стева

    05.05.2020 13:58
    Zasto mislite da bi bili ko zeleo da je u kriznom stabu? Clanovi staba su samo oni koji moraju: direktori, ministar,... Kakao ti to nije jasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.