Usred Vinče za vreme vanrednog stanja nelegalno izgradili vidikovac

Vidikovac sa pogledom na Dunav na parceli koja pripada arheološkom nalazištu Belo Brdo u Vinči nelegalno je izgrađeno tokom vanrednog stanja.
Usred Vinče za vreme vanrednog stanja nelegalno izgradili vidikovac
Foto: 021.rs
Kako za "Novosti" otkriva direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, arheolozi su često svedoci postupaka kojima meštani uništavaju Belo Brdo, a ovo je poslednji u nizu.
 
"Tokom vanrednog stanja obezbedio je prostor za uživanje s pogledom na Dunav na padini uz najznačajnije istraženo neolitsko naselje Evrope. Pretprošlog vikenda napravljen je natkriveni prostor sa drvenim gredama sa krovnim delom za desetak mesta za sedenje sa divnim pogledom na Dunav", objašnjava Medakovićeva za beogradski list.
 
Muzej Grada Beograda povodom ovog slučaja obratio se Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, jer ovaj lokalitet uživa nacionalnu zaštitu. Zavod je doneo rešenje da se sve vrati u prvobitno stanje.
 
"Pokrenut je postupak pre nekoliko dana. Naloženo je da se ukloni taj objekat, ali postoji rok u kome to treba da učini", objašnjava za "Novosti" direktorka Muzeja grada.
 
Arheološko nalazište, prema tvrdanjama direktorke Muzeja, gotovo svakog vikenda na meti je nesavesnih meštana.
 
"Uništili su nam žardinjere, prošli su kolima i sve polupali. Takođe, isipaju kanalizaciju u iskopine", kaže Medaković. Za tu zonu je urađena eksproprijacija i vlasnicima je zemljište isplaćeno, tako da ne bi smeli ništa više da grade.
  • Milan

    21.05.2020 13:54
    Nezakonito
    Nazalost, kao i gomila nelegalnih objekata, pogotovo u NS, ni ovaj nikada nexe biti srusen jer je upravni postupak za ozakonjenje osmisljen da stiti nelegalnog graditelja. I kada se donesu resenha, ona se ne izvrsavaju pod izgovorima da se nema novca, da se ceka novi zakon, da je novi postupak u toku i na taj nacin se pitanje nelegalnih objekata nazidanih u nacionalnim parkovima, na obalama i sl obesmisljava. A to je sve dubinska korupciha koja nas pretvara u zemlju treceg sveta i sve to traje decenijama.
  • Bojan

    21.05.2020 13:52
    Klapna
    "RVosha21.05.2020 • 11:36
    Smrdija
    sta kazu botovi ?"

    Botovi kažu rečenicu koju su zadužili za taj dan.
    Sa druge strane, ti ne uspevaš ni toliko. Ti si zadužio jednu polurečenicu za sve prilike.
  • Lokal patriota

    21.05.2020 13:50
    Ja sam krisom izgradio golubarnik na vrhu Banovine da ih zaseravaju golubovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).