Kontramera Srbije: Avionima Montenegro erlajnsa zabranjeno da sleću na beogradski aerodrom

Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodorom "Nikola Tesla", potvrđeno je Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.
Kontramera Srbije: Avionima Montenegro erlajnsa zabranjeno da sleću na beogradski aerodrom
Foto: 021.rs
Vlada u Podgorici u ponedeljak je saopštila da je odlučila da od 1. juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku.
 
Montenegro erlajns je juče najavio da se sprema za obnavljanje komercijalnih letova, a da će prvi letovi biti ka Beogradu.
 
Direktorat civilnog vazduhoplovstva je, međutim, odlučio da uskrati dozvole crnogorskom avio-prevozniku, a u obrazloženju odluke, kako navodi list Blic, koji je prvi i nezvanično i objavio vest o zabrani sletanja za Montenegro erlajns, navedeno je da je odlukom vlade u Podgorici narušen princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države.
 
To, kako se navodi, neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Srbijom, i to na štetu avio-prevoznika registrovanih u Srbiji.
 
Crnogorski portal Vijesti je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore iz izvršne vlasti i nacionalnog avio-prevoznika, da su upoznati sa odlukom srpskog Direktorata.
 
MA: Srbija ostaje deo naših planova u saobraćaju
 
Crnogorska avio-kompanija Montenegro erlajns (MA) saopštila je, povodom odluke srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva da joj uskrati dozvolu za sletanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", da Srbija svakako ostaje deo saobraćajnih planova MA.
 
"Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo saobraćajnih planova Montenegro erlajnsa i pokušaćemo da damo doprinos da se posledice Covid-19 krize, u ekonomskim smislu, što pre saniraju", navodi se u saopštenju crnogorske kompanije koje je preneo portal CDM.
 
Ambasador Crne Gore: Odluka Podgorice o otvaranju granica nije konačna
 
Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević izjavio je da Vlada Crne Gore još nije donela nikakvu konačnu odluku o otvaranju granica i da je crnogorski premijer Duško Marković rekao "da globalna kretanja ukazuju na proširenje kruga država prema kojima bi Crna Gora mogla da otvori granicu".
 
"Kao što ste čuli iz izjave premijera Crne Gore Duška Markovića, Nacionalno koordinaciono telo treba da donese odluku koja će se primenjivati od 1. juna, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje", naveo je Milošević u pisanoj izjavi za portal Mondo.
 
Milošević je dodao da je Marković na osnovu stava Instituta za javno zdravlje saopštio da se očekuje otvaranje granica sa zemljama koje u ovom trenutku ispunjavaju određene epidemiološke kriterijume, kao i da je "jasno naglasio da će se naredba odnositi i na druge zemlje koje do njenog stupanja na snagu budu ispunile te uslove".
 
Istakao je da čvrsto veruje da će se "vrlo brzo uspostaviti kvalitetna komunikacija između Crne Gore i Srbije u pogledu slobodnog kretanja ljudi, poštujući sve ono što su do sada, na kvalitetan način, preduzele i uradile obe države radi zaštite zdravlja svojih građana".
  • Ns 49

    30.05.2020 13:28
    I treba da im uvedemo kontra meru i da zabranimo ulazak mafijaša koji pucaju li pucaju pa i u Novom Sadu. Samo ne znam da li će stvarno uspeti da zaustave krimose kojih nam je odavno preko glave. Većinu pucnjava po ulicama oni izazivaju.
  • Darinko

    27.05.2020 18:00
    Stvarno...
    ....se ambasador CG u Srbiji zove Tarzan ?
  • Pavle

    27.05.2020 15:41
    @dobrivoje
    Bravo, treba biti ponosan na svoju skolu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.