Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara

Svetska banka odobrila je kredit od 100 miliona dolara Srbiji za uspostavljanje stanica za brzo testiranje putnika i povećanje kapaciteta za testove na Covid-19 sa 7.000 na 9.000 dnevno, navodi se u saopštenju.
Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara
Foto: Pixabay
Kreditom će biti finansirano do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju, po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, kao i još deset punktova na drugim graničnim prelazima.
 
Dodatno, kreditom će se finansirati i dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine i u Kliničkom centru u Kragujevcu, koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po približno 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.
 
Novcem će Srbija nabaviti dodatnu zaštitnu opremu, obezbediti da laboratorije koje testiraju na Covid-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, kao i da se ojačaju jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.
 
"Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu Covid-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete", rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
  • JS

    28.05.2020 08:11
    Bagro
    A ko je nasm pitao da li mi zelimo sutra da vracamo taj novac?
    I cini mi se da je ta suma malo previse za radove koje planirate, ne treba vama ni blizu toliko al ajd, da se ugrabi jos po koji dinar, skupa izgradnja BgdH2O..
  • Žli debili

    27.05.2020 09:19
    Dele novac šakom i kapom a onda dižu kredit?
  • White

    27.05.2020 09:13
    Druzimo se sa propalim bankarima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.