Izvršiteljka podnela krivične prijave protiv građana koji su došli na javnu aukciju

Javna izvršiteljka iz Beograda podnela je krivične prijave protiv građana koji su prisustvovali javnoj aukciji za prodaju stana jednog dužnika, iako je policija konstatovala da ne postoji nikakav prekršaj i da građani imaju pravo da se nalaze u kancelariji javnog izvršitelja.
Izvršiteljka podnela krivične prijave protiv građana koji su došli na javnu aukciju
Foto: Pixabay
Nova ekonomija piše da je na licitaciju, 12. jula 2019, u kancelariju javne izvršiteljke Ivane Bukarice došao i dužnik koji je želeo da se dogovori da stan proda putem direktne prodaje. Pored njega, na licitaciju je došlo i nekoliko građana i aktivista organizacije "Krov nad glavom" sa namerom da isprate postupak, koji je trebalo da bude otvoren za javnost. 
 
Izvršiteljka je pozvala policiju, a policijska patrola je, nakon savetovanja sa starešinama, obavestila prisutne da u pitanju nije privatan stan, već kancelarija javnog izvršitelja i da nemaju ovlašćenje da izbacuju prisutne, "niti da im zabranjuju prisustvo javnoj aukciji", kao i da oni mogu da reaguju samo ako postoji "remećenje javnog reda i mira". 
 
Nakon objašnjena, patrola je otišla, ali aukcija ipak nije održana jer su se kupci, iako su uplatili novac neophodan za učešće u nadmetanju, odlučili da ne prisustvuju licitaciji. 
 
 
Aukcija je održana 24. septembra 2019. godine, takođe u kancelariji izvršiteljke, ali je tada na ulazu u zgradu postavljeno privatno obezbeđenje, koje nikome nije dozvoljavalo da uđe, dok je na vratima bilo zalepljeno obaveštenje da je javnost isključena iz ovog postupka.
 
Kako prenosi Nova ekonomija, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak na osnovu krivične prijave javne izvršiteljke povodom ovog događaja, što je potvrdila i jedna osoba koja je bila na saslušanju tim povodom. U zapisniku policije navedeno je da se građani samo pozivaju radi prikupljanja informacija, na osnovu zahteva tužilaštva. 
 
U kancelariji izvršiteljke su za taj portal rekli da ne daju izjave medijima i da u svakom slučaju "sud treba da odluči".
 
Ivan Zlatić iz organizacije "Krov nad glavom", koji je prisustvovao spornom događaju, smatra da bi "bilo normalno da tužilaštvo nije ni razmatralo ovakavu prijavu i da ju je odmah odbacilo, na isti način kako je i policija postupila taj dan". 
 
"To što tužilaštvo sada saslušava građane, iako je očigledno da nije urađeno ništa loše, navodi na pitanje o čemu se zapravo ovde radi, jer je na licu mesta utvrđeno, od strane policije, da nema čak ni prekršaja", ocenio je Zlatić. 
 
On dodaje da izvršiteljka Bukarica svakako ima pravo da napiše šta god želi u prijavi, ali da je obaveza tužioca da neosnovanu krivičnu prijavu odbaci. 
 
"Sada treba da se zapitamo da li je ovde krenula neka šira represija i maltretiranje solidarnih ljudi, iako očigledno nisu krivi za ono što im se stavlja na teret i ova saslušanja se mogu protumačiti kao neka vrsta pritiska, jer je i policiji bilo odmah jasno o čemu se radi, a tužilaštvo sada potpuno nevine ljude poziva na saslušanja i postavlja gomilu pitanja koja očigledno nemaju nikakve veze sa samim slučajem, već ih pita da li se poznaju između sebe i slično, a na neke ljude to utiče tako što se uplaše", navodi Zlatić.
  • Paor

    06.06.2020 13:43
    @Nikola
    Izvršitelje su izmislili žuti, a ovlaštenja koja su im oni dali bila su dosta veća nego što isti imaju danas.
  • Nikola

    04.06.2020 15:02
    Mafija
    Nazalost mafija u ovoj drzavi preko dacica i vucica tlaci narod i pravoslavnu crkvu
  • Lalo

    01.06.2020 09:15
    @Mugabe
    Ti stvarno kao da si iz Zimbabve-a ili sa Marsa, poenta nije u plaćanju/neplaćanju obaveza već što izvršitelji otimaju i prodaju "tipovane" nekretnine. Imam problem sa njima iako NIKADA u životu NIKOME nisam bio, niti sam dužan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.