Direktorka "Batuta": Građani da nauče da žive s koronom

Direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji pod apsolutnom kontrolom, "bez obzira na broj pozitivnih slučajeva".
Direktorka "Batuta": Građani da nauče da žive s koronom
Foto: FoNet/AP
"Virus na teritoriji naše zemlje ne pokazuje iste karakteristike i iste manifestaciju kao što je to bilo u martu. Imamo asimptomatske slučajeve i imamo kliničke slike koje su blage", rekla je Jovanović za RTS.
 
Ona je upozorila da građani moraju da nauče da treba da žive sa virusom, "koji je još uvek u našem okruženju" i da primenom preventivnih mera i ličnih zaštitnih mera obezbede sigurnost i spreče prenos virusa.
 
Jovanović je objasnila da potreba za testiranjem postoji samo u situacijama kada je telesna temperatura između 37 i 38 stepeni, ako postoji neki od simptoma respiratornog oboljenja i otežano disanje.
 
Kada su u pitanju kontakti, odgovorno ponašanje u smislu primene zaštitnih mera i praćenje eventualnih simptoma u budućnosti biće jedna od mera zaštite, navela je Jovanović. 
  • M. A. Pulmolog

    18.06.2020 11:17
    Krizni štab Srbije i SZO
    Naša takzv struka sluša savete SZO i struku iz Kine što je veoma loše za naše stanovništvo.


    Što se tiče vandrednog stanja treba ga lokalno uvesti a ne na teritoriji cele Srbije.


    Imali smo još goru situaciju 2009.


    Da li će SARS-COV-2 postati sezonski virus moguće je što ne treba da nas plaši jer verovatno neće imati letalitet 2,15% biće letalitet 0,6%.


    Svaka epidemija ima svoj rok trajanja da li će to biti 2022 ili 2021 ne verujem da će toliko trajati jer svaka epidemija traje 100dana.



    Ne verujem da će se desiti Bergam u Srbiji zbog derbija a ni zbog Novaka Đokovića.

  • Nije loše odrasti

    18.06.2020 09:42
    Na osnovu dosadašnjih komentara ovde je najveći problem da se preuzme odgovornost za sopstveno zdravlje. Ko se plaši ili smatra da je to korisno neka nosi masku, rukavice, dezinfikuje šta želi, jednog dana da se vakciniše. Šta je tu problem? Pored toga, negativno razmišljanje stvara kiselu sredinu u organizmu, što povećeva šansu da vam se zakači virus i druge beštije. Zdravstvo služi da pomogne u održavanju zdravlja građana, a ne da bude glavni garant zdravlja, da vam bude kao mama i tata, koji brinu o malom nemoćnom detetu.
  • Hm

    17.06.2020 23:35
    Direktorki Batuta i njenim (i mojim) kolegama članovima tkz. kriznog štaba želim samo ono što oni rade i žele svom narodu Srbije... Znam da sve ima cenu ali baš da se tako jeftino prodaju ljudski životi... Vama na dušu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.