Notari će podatke o nepokretnosti uzimati direktno iz baze

Javni beležnici će pri overi ugovora u vezi sa prenosom nepokretnosti podatke o nepokretnosti uzimati direktno iz baze geodetsko-katastarskog informacionog sistema i uvrstiti ih u spise predmeta i to će za stranke biti potpuno besplatno, predviđeno je uredbom koju bi Vlada Srbije trebalo da razmatra na prvoj sednici.
Notari će podatke o nepokretnosti uzimati direktno iz baze
Foto: 021.rs
Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić objašnjava da ukoliko stranka nezavisno od overe ugovora, za lične potrebe ili za pregovaranje o prodaji ili kupovini nepokretnosti, traži izdavanje lista nepokretnosti, javni beležnik takođe putem servisne magistrale Ministarstva pravde vrši uvid u podatke geodetsko-katastarskog informacionog sistema, štampa list nepokretnosti, overava ga elektronskim potpisom i pečatom i tu uslugu će naplaćivati najviše 540 dinara.
 
"Do sada, izdavanje lista nepokretnosti koje je vršio Republički geodetski zavod je koštalo 1.200 dinara", navodi Cvejić.
 
Građani bi, kaže Cvejić, novom uredbom trebalo da dobiju na pravnoj sigurnosti i neće morati da idu na šalter Republičkog geodetskog zavoda gde su se stvarale velike gužve.
 
"Sada više nema potrebe da idu na šalter RGZ ukoliko žele da obave konkretan pravni posao kod javnog beležnika, nema potrebe da donose bilo kakav list nepokretnosti. Javni beležnik vrši uvid u bazu podataka, štampa taj list nepokretnosti, ulaže ga kao dokaz na osnovu čega je overio ugovor u svoj spis predmeta i stranka po tom osnovu nema bilo kakve obaveze", naveo je Cvejić.
 
Napomenuo je da je odluka da se pristupi donošenju uredbe potvrda ispravnosti stava Ministarstva pravde i Javnobeležničke komore o neophodnosti njenog donošenja kako bi se bliže odredili uslovi za izdavanje lista nepokretnosti.
 
"Sam tekst uredbe je usaglašen tokom prethodnih desetak dana. Očekujemo da će uredba biti na prvoj sednici Vlade", kaže Cvejić.
 
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas sastanak sa direktorom RGZ Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.
  • Jelena

    10.07.2020 17:32
    Ažuriranje podataka u katastru
    Koliko vidim problem sa ažuriranjem podataka u centralizovanoj bazi katastra postoji već neko vreme. Da li je moguće da je tako teško kreirati automatski proces koji će update-ovati podatke na kraju svakog radnog dana? I da li je moguće da ovaj rok nije nigde zakonom propisan?
  • Joka

    23.06.2020 13:16
    azurnost i tacnost podataka?
    Koliko vidim notari su se izborili da i ovde naplacuju taksu a time sto ce da odstampani uvid ubace u ugovor skidaju sa sebe odgovornost. Krucijalno, nigde ne pominje azurnost podataka, posto podaci pojedinacne sluzbe katastra i centralizovana baza nisu uskladjeni odnosno azurnost podataka kasni po nekoliko dana, sto je i bio razlog zasto su notari terali ljude da idu u katastar po papirni izvod. Zasto je obicnom gradjaninu sustinski onemoguceno da ode u katastar i zavrsi sta mu treba, vec se teraju ljudi da elektronski zakazuju za izdavanje izvoda (sta sa starim ljudima koji nemaju kompjutere niti internet), do pravnika se uopste ne moze doci zbog korone, a info centar samo ima informacije koje su vidljive online. Bilo koji problem pa makar i tehnicke prirode nemoguce je razresiti jer nije moguce stupiti u kontakt sa ljudima iz katastra. Skandalozno, umesto da ljudima omoguci laksi pristup sustisnki dolazi do toga da obican gradjanin ne moze pristupiti javnim knjigama!
  • Nina

    23.06.2020 10:55
    O svevideći i svemoguci notari!
    Bez Vas ne bi bilo moguće na pravnoj osnovi nista uraditi u ovoj državi!
    Ali samo podobni....
    Tužno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.