Kon: Nema sumnje da se korona vraća, virus pokazao da ništa ne znamo o njemu

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da nema dileme da se u Srbiji korona virus vraća.
Komentarišući današnje podatke, Kon je rekao da treba sačekati da se vidi da li će virus vratiti većom snagom.
 
"Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi", rekao je dr Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji Oko.
 
Kon je dodao da treba naglasiti da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.
 
"Međutim, mi imamo skoro između 57 i 58 odsto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu", kazao je Kon i dodao da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.
 
Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.
 
"Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente", rekao je profesor Radomir Janković.
 
Janković je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je kovid 19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.
 
Novi Pazar je uveo vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa. Odluka je doneta u 15 časova na onlajn sednici gradskog Štaba za vanredne situacije. 
  • Bojana Bugarčić

    01.07.2020 13:16
    Korona virus
    Prijateljski savet : ,, Penzioniši se i ne izlazi tj. ne pojavljuj se više_
  • Milan NS

    29.06.2020 07:55
    Oooooo
    otkud ti, doktore?!
  • Magdalena

    26.06.2020 19:49
    Nije istina
    O virusu se mnogo zna, dr Kon. Sekvencioniran je genom, put i način prenošenja, patoanatomski supstrat, znaju se i protivepidemijske mere, što je u Vašem domenu, ali ste ih naprasno ukinuli. Ne zamenjujte teze, kolega, zaboga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.