Sindikat lekara demantovao Vučićeve navode

Sindikat lekara demantovao je navode koje je izrekao predsednik države Aleksandar Vučić tokom intervjua na Radio-televiziji Srbije.
Sindikat lekara demantovao Vučićeve navode
Foto: Pixabay
Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina, tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji je predsednik Rade Panić.
 
"Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u funkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 kliničkih ventilatora", navodi se u demantiju sindikata, prenosi nova.rs.
 
Navodi se da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigde ne vide.
 
Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar "stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja”, tvrdeći da je sasvim proverljivo da je u pazarsku bolnicu poslato "maksimum devet lekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari".
 
Vučić je u gostovanju na RTS takođe obavestio građane da je njegova Vlada "izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za pet miliona evra podigli u Novom Pazaru", mada u Sindikatu tvrde da je "prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata".
 
Predsednik je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno uložila još 6 miliona evra u pazarsku bolnicu.
 
"Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU", poručuju iz Sindikata.
 
Sindikat lekara je demantovao je kao neistine skoro čitav nastup predsednika koji se odnosio plate medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.
 
"Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Poslednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo dodatak na platu. Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. 'stimulaciji', koja se vezuje za rad za vreme epidemije", navodi se.
 
Kako ukazuju, domašaj dodatka na platu se umnogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno – oboleli zdravstveni radnik ne dobija "povećanje" od 10 odsto, zdravstveni radnik kome je naložena mera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 odsto povećanja, lekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman deo posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak, navodi se u demantiju Sindikata. 
  • pera

    06.07.2020 13:59
    jel u tom sindikatu nisu lekari heroji, ili su ipak to djilasovi placenici jer imaju svoje ja ?
  • Mile

    06.07.2020 08:30
    E, ovako izgleda kada svoju vladavinu zasnivas na lazi i zadesite pandemija.
  • Perica

    06.07.2020 07:40
    Laz do lazi.
    Laz je model koji ovu vlast drzi na politickosceni. Problem je sto sada te lazi ugrozavaju zivote gradjana i ni samo politicki folklor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.