Nova donacija EU Srbiji, stiglo 10.000 maski

Kontigent od 10.000 zaštitnih maski stigao je u Srbiju, a reč je o novoj donaciji Evropske unije (EU) dopremljene iz skladišta hitne medicinske opreme ReskEU u Rumuniji.
Nova donacija EU Srbiji, stiglo 10.000 maski
Foto: 021.rs
Reč je o pomoći EU koja je odgovor na zahtev koji je Srbija podnela Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM), a maske je preuzeo Sektor za upravljanje u hitnim situacijama Ministarstva unutrašnjih poslova radi dalje distribucije, navodi se u saopštenju ReskEU.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je pošiljka još jedan izraz konkretne i kontinuirane podrške EU Srbiji, navodeći da je od marta EU poklonila ventilatore, respiratore, testove, zaštitnu opremu i trijažne kontejnere kako bi pomogla Srbiji da prevaziđe krizu izazvanu korona virusom.
 
Dodao je da je EU ponudila i finansijski paket za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji. Pošiljka, koja je stigla u Beograd, deo je ukupne isporuke 65.000 maski iz ReskEU u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.
 
U saopštenju se navodi da je EU u martu stavila Srbiji na raspolaganje 93 miliona evra za borbu protiv epidemije koronavirusa, od čega je 78 miliona evra namenjeno srednjoročnom ekonomskom oporavku. Dodaje se da je počev od marta organizovano 15 kargo letova kojima je dopremljeno više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa.
 
U najvećoj meri u pitanju su oprema i uređaji iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su poklonjeni Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 milion evra za ukupno 15 kargo letova.
 
Kako se navodi, EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala kao što su zaštitne maske, infracrveni termometri, kontejneri sa nameštajem za trijaži i hitnu zdravstvenu negu, stacionarni koncentratori kiseonika, uređaji za pi-si-ar, monitori za intenzivnu negu, uređaji za monitoring, ventilaciju i anesteziju, respiratori...
  • gradjaninX

    07.07.2020 21:56
    Jel ovo sala ili prava vest? deset hiljada maski? to je za sta? 1000 ljudi da imaju 3 dana?
  • Anti Putin

    07.07.2020 19:55
    Opet iz EU. Kada cemo nesto iz Rusije dobiti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.