Ombudsman: Policija nije koristila prekomernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola

Zaštitnik građana saopštio je danas da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u sredu u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima.
Ombudsman: Policija nije koristila prekomernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola
Foto: FoNet
U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
 
"Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem", navodi se u saopštenju.
 
Zaaštitnik dodaje da su članovi njegovih tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.
 
"U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana", naveo je on.
 
Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika građana bio je svedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nađen suzavac.
 
"Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete", piše u saopštenju.
 
Zaštitnik građana je nadležne organe "pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja", a građane da se "uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine".
  • Boza Bogdanovic

    09.07.2020 20:46
    Bog je uz narod
    Imamo veliku sansu da se oslobodimo komunjara. Bog je uz narod, pa je toplo i ne pada kisa, a to su glavni preduslovi da se mirno sedi na ulici.
    Boza Bogdanovic, Bor
  • Ns

    09.07.2020 20:21
    Ns
    Pa sta su onda silni suzavci podnesi ostavku ombudsmane
  • Tesa

    09.07.2020 19:49
    Fasisticki vodja salje SAJ na narod. Gospode Boze. Trebao je i Kobre sa protivtenkovskim oruzijem na narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.