Ombudsman: Policija nije koristila prekomernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola

Zaštitnik građana saopštio je danas da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u sredu u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima.
Ombudsman: Policija nije koristila prekomernu silu, za pojedinačne slučajeve pokrenuta kontrola
Foto: FoNet
U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
 
"Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem", navodi se u saopštenju.
 
Zaaštitnik dodaje da su članovi njegovih tih timova bili očevici prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.
 
"U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana", naveo je on.
 
Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika građana bio je svedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nađen suzavac.
 
"Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete", piše u saopštenju.
 
Zaštitnik građana je nadležne organe "pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja", a građane da se "uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine".
  • Boza Bogdanovic

    09.07.2020 20:46
    Bog je uz narod
    Imamo veliku sansu da se oslobodimo komunjara. Bog je uz narod, pa je toplo i ne pada kisa, a to su glavni preduslovi da se mirno sedi na ulici.
    Boza Bogdanovic, Bor
  • Ns

    09.07.2020 20:21
    Ns
    Pa sta su onda silni suzavci podnesi ostavku ombudsmane
  • Tesa

    09.07.2020 19:49
    Fasisticki vodja salje SAJ na narod. Gospode Boze. Trebao je i Kobre sa protivtenkovskim oruzijem na narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija