UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim na protestima

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je kolege koje su napadnute tokom demonstracija prethodnih dana da im se jave kako bi dobile besplatnu pravnu pomoć.
UNS nudi besplatnu pravnu pomoć novinarima napadnutim na protestima
Foto: Pixabay
UNS je pozvao i građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe ili su bili svedoci tih događaja da se jave na broj telefona 062/530337 kako bi identitet napadača bio utvrđen a oni što pre procesuirani. Udruženje je osudilo napade tokom sinoćnjeg protesta u Beogradu na novinare, fotoreportere i snimatelje agencije Beta i TV Kurir.
 
Fotoreporter Bete Miloš Miškov potvrdio je UNS-u da ga je pogodila cigla u glavu dok je fotografisao na stepenicama ispred ulaza u Narodnu skupštinu.
 
On je naveo da je fotografisao bacanje baklje na policijski kordon kada ga je pogodila cigla koju je bacio neko od demonstranata u pravcu policijskog kordona.
 
Miškovu je ukazana lekarska pomoć, ušivena mu je glava i do ponedeljka će, rekao je UNS-u, ostati pod nadzorom lekara u bolnici. Fotoreporterka Bete Svetlana Dojčinović povređena je takođe kada je na nju neko od demonstranata bacio čvrst predmet. U Urgentnom centru ušivena joj je povreda na levoj ruci.
 
Novinar TV Kurir Stefan Stanković rekao je UNS-u da ga je dok je stajao na zidu, kod ulaza u Skupštinu Srbije, jedan od demonstranata koji je bio ispod njega udario čvrstim predmetom u predelu desnog bubrega.
 
"Nisam video osobu. Imao je masku i kapuljaču. Stajao sam sa fotorporterima i frilenserima i čuo kako neko psuje i vređa novinare. Počeo je zatim da udara", rekao je UNS-u Stanković.
 
On je dodao da je još teže bilo kad je ispred njega i snimatelja pao suzavac i da su tada prestali uživo da prenose događaje ispred skupštine. U napadu na ekipu Al Džazire u kojoj su bili Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani polomljena je kamera. Dok su izveštavali sa protesta, prišlo je im nekoliko muškaraca uz povike "Beži bre s tom kamerom", "Šta snimaš".
 
Novinaru TV N1 Petru Gajiću izbila je iz ruke mikrofon mlađa muška osoba dok je uživo u televizijskom programu prenosio dešavanja pred skupštinskim ulazom.
 
"Sve se brzo odvijalo. Prišli su nam mladići, vređali nas. Jedan od njih mi je udario mikrofon. Nisam imao posle neprijatnosti", rekao je UNS-u Gajić.
  • Sima

    11.07.2020 17:03
    Udarali su vas oni, od istog onog keramicara koji je rekao novinarima da vole kad klece. To je taj sljam i ljudski otpad koji daje BIA znacke i oruzije navijackim grupama Janjicari i Levijatanu.
    Vucicu je vazniji Levijatan i Velja Nevolja Belivuk nego 70 000 inzenjera lekara i medicinara koji godisnje pobegnu iz ovog Radikalskog Svinjca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija