Šef SZO u Srbiji: Spremiti se za najgore na jesen

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u svetu veoma ozbiljna, da se broj obolelih od korone globalno povećava i da zato epidemiološke mere moraju ostati kako bi na jesen situacija bila što povoljnija.
"Nema čarobnog leka i vakcine, mere moraju da ostanu na snazi i da se poštuju. Treba se spremati na najgore, a nadati se najboljem i da vakcine stignu što pre", rekao je Ivanuša za RTS.
 
Kaže da je u Evropi prvi vrh prvog talasa bio jako ozbiljan, pa se situacija smirila vanrednim merama, ali da je došlo do pogoršanja kada su se te mere opuštale, ne samo u Srbiji već i u brojnim zemljama u Evropi.
 
"Situacija nas nije iznenadila. Nismo rekli da će preko leta virus da oslabi ili nestane, nismo znali koliko će da bude aktivan", rekao je Ivanuša.
 
Upitan da li se virus promenio, Ivanuša kaže da virus za sada ostaje relativno stabilan, da nije ni puno blaži ni žešći.
 
"Naše ponašanje je ključno za to kako će se širiti virus", rekao je Ivanuša i dodao da se virus može širiti i eksplozivno i da zato jeste najbitnije da ga građani spreče u tome.
 
Kako navodi, oko 40 odsto slučajeva su blaži, 40 odsto srednje teški i 20 odsto teški, a od tih 20 odsto pet odsto kritičnih i oni završavaju na intenzivnoj nezi ili na respiratorima.
 
Ističe da građani moraju da znaju da u bilo kom životnom dobu može doći do ozbiljne bolesti.
  • Doktorka u penziji

    16.07.2020 18:16
    SARS-COV-2
    Ovaj agens iliti virus nema jak intezitet da na jesen bude još gore,može biti bolje ili kao što je sada.




    I još nešto paljenje sirene i rotacije bez potrebe je širenje panike i straha i toga ima u svim gradovima Srbije.
  • Vukan

    16.07.2020 14:33
    Sta ste cekali
    A gde ste vi bili kad su se sve mere nakon policijskog casa ukinule za par dana? Sto niste osudili organizovanje utakmica, turnira i izbornih aktivnosti?
  • &

    16.07.2020 13:16
    galimatijas
    se.e kvake;
    preveliko je ovo zamešateljstvo i onda sva ta negativna predviđanja imaju za svrhu da se opravdaju donatorske konferencije
    https://rs.n1info.com/Svet/a595931/Donatorska-konferencija-za-vakcinu-protiv-koronavirusa.html
    i inicijative preko kojih se izvlači novac za one koji proizvode vakcine, a gde SZO prikuplja nacionalne podatke o zaraženima
    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
    https://www.who.int/news-room/detail/15-07-2020-more-than-150-countries-engaged-in-covid-19-vaccine-global-access-facility
    i zadužena je za globalni okvir raspodele vakcina preko kog će se osigurati prioritet za najugroženije populacije i zdravstvene radnike i to bez obzira što "No vaccine can be expected to produce complete or lasting immunity in all who take it. "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija