Digitalizacija u obrazovanju - puno najava i puno razočarenja

Da nešto ne štima u viziji vlasti o digitalizovanom obrazovnom sistemu najbolje se vidi na primeru ovogodišnjeg upisa u srednje škole, o kome su nadležni imali samo reči hvale, a sve propuste su pravdali činjenicom da se novine uvode prvi put i sistem testira.
Digitalizacija u obrazovanju - puno najava i puno razočarenja
Foto: Pixabay
Kako kažu u Ministarstvu prosvete, kabinet premijerke Srbije bio je najodgovorniji za organizaciju i sprovođenje poludigitalizovanog upisa u srednje škole, koji se u svakom koraku pokazao problematičnim, piše list Danas.
 
Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" ocenjuje da su onlajn nastava tokom vanrednog stanja i poludigitalizovana mala matura "krah ideje o digitalizaciji".
 
Ona kaže da je "ceo sistem trebalo da zavisi od niza promišljenih postupaka, ali smo se suočili s tim da nijedan od tih koraka nije bio valjano promišljen" i da je "sve bila jedna vrsta predstave za javnost".
 
"Ako je ovo bio najveći mogući domet digitalizacije u obrazovanju, zaista strepim i za digitalizaciju u zdravstvu i onda joj se ni ne radujem. Postoji dugačak kontinuitet iluzije da sistem funkcioniše, ali mi toj grupi ljudi koja nas obasipa ničim izazvanim optimizmom i lažnim nadama ne možemo verovati apriori, jer nas realnost demantuje u svakom segmentu digitalizacije obrazovanja. Ono što je bilo naročito uvredljivo je da se, kada se suočimo sa propustima u sistemu, to ne kaže otvoreno, ljudski i pošteno, što bismo mogli da prihvatimo jer je ljudski grešiti. Ko god bi rekao nešto što je njegovo autentično iskustvo i što je istina, taj biva procenjen kao neprijatelj naroda i neko ko koči progres", komentariše Vojvodić Mitrović za "Danas".
 
Da će propusta biti učenicima i njihovim roditeljima je bilo jasno još sredinom aprila kada je pušten u rad portal preko koga je trebalo da bude rađen onlajn probni završni ispit, sa idejom da se đaci upoznaju sa procedurom pre samog polaganja. 
 
Portal danima ili nije funkcionisao ili je na momente "padao", što su nadležni pravdali testiranjem sistema, uz obećanje da će tehnički problemi biti otklonjeni do onlajn probnog završnog ispita. Teškoće su, međutim, tek tad nastale. 
 
Učenici su satima pokušavali da se uloguju i reše zadatke, dok su se stranice sporo učitavale, vreme predviđeno za rad je curilo, sistem je prijavljivao grešku... Uprkos brojnim problemima i velikom broju kritika, nadležni su ocenili da je virtuelna probna matura dobro prošla.
 
Ispostaviće se da učenici treba da budu zadovoljni što su bar dobili rezultate onlajn probne mature, jer su oni izostali posle testiranja u formi papir-olovka. Svi đaci nisu dobili čak ni rezultat testa iz matematike koji su radili u školama, a bez odgovora je ostalo pitanje šta je bilo sa testovima iz srpskog jezika i kobinovanim, koji su učenici rešavali kod kuće. 
 
I ovde smo čuli pravdanje o testiranju procedura, s obzirom da su testovi prvi put pregledani poludigitalno, a deo javnosti je bio uveren da se država neće usuditi da novotarije primeni na završnom ispitu, kada je bilo jasno da mnogo toga ne funkcioniše. Tim pre što su odmah po završetku male mature usledili izbori.
 
Na završnom ispitu ponovili su se identični problemi pri pregledanju: neki testovi su bili loše skenirani, neki pomešani pa su deca dobila tuđe rezultate, na nekim punktovima je bilo teškoća zbog sporog učitavanja stranica pa su nastavnici radili duže nego što je bilo preedviđeno... Jedan broj đaka nije dobio preliminarne rezultate kada je bilo planirano zbog čega su pomerani rokovi za žalbe i objavljivanje konačnih rezultata. 
 
Ništa bolje nije bilo ni sa elektronskim upisom u srednje škole. Za upis se opredelio mali broj roditelja, a mnogi među njima su već prvog dana shvatili da im je pametnije da odu do srednjih škola i na licu mesta završe posao nego da bez ikakvih povratnih informacija strahuju da li je onlajn upis uspešno završen ili ne.
  • Ne stima

    25.07.2020 16:31
    Nista
    Osim privatnog posla Aninog brata
  • NN

    25.07.2020 13:39
    Najbolje je sto se deca i mala i velika vec mesecima muvaju i sire virus, a fino cemo ih zatupiti ako jos ni u skolu ne budu mogla. Ne razumem poentu, svi su na ulicama, po kladionicama i kaficima, a u skolu nece moci da idu? Dokle ide nasa glupost!
  • Inspektor Višekruna

    25.07.2020 13:16
    Trebali ste
    Trebali ste organizovati online proslave mature i ekskurzije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija