Desetak ljudi u Srbiji ponovo obolelo od kovida iako su već preležali tu bolest

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da su registrovani slučajevi pacijenata reinficiranih korona virusom.
Prema njenim rečima, uočeno je 10-ak pacijenata koji su ponovo imali infekciju iako su prethodno preležali ovu bolest. U drugom navratu imali su lakše kliničke slike.
 
Dr Kisić-Tepavčević je ocenila da je stepen kolektivnog imuniteta i dalje daleko ispod onog koji bi omogućio usporavanje epidemije. 
 
Ona je navela da se beleže pozitivni parametri, da je sve manje zahteva za hospitalizaciju i da se sve manji broj građana javlja u kovid ambulante. Kao dobru vest, pomenula je informaciju da je u Nišu, od testiranih 117 osoba, samo jedna bila pozitivna, na osnovu čega očekuje da narednih dana imamo povoljnije brojke.
 
Prema njenoj oceni, sada se nalazimo u  prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja infekcije krene silaznim tokom, zbog čega bi striktno trebalo sprovoditi zaštitne mere.
 
Dr Sanja Glišić iz instituta Vinča potvrdila je da međunarodna istraživanja pokazuju da se prenos virusa može smanjiti nošenjem maske, posebno kada ih nose oni koji su inficirani.
  • Kakav..

    27.07.2020 22:30
    treba..
    ...da budeš baksuz da dva puta popaseš curonu.

    Zašto nisu rekli makar šta im je zajedničko.
  • Salamander

    27.07.2020 22:19
    Multimutacioni Corona virusi
    Svaki čovek izmutira virus shodno sopstvenom genomu/imunom odgovoru.To je prorodno.
    Dledeći kontakt ako li i dovedr do ovoljevanja, ono će biti daleko blaže.
    Tako će virus po Gausovoj krivoj voblirati oko nekog "imunološkog proseka", što nazivamo "kolektivni imunitet".
    Vakcinacija je u tom smislu nedostatna.


  • Navin

    27.07.2020 19:36
    Za citav svet korona virus je enigma. Ali mi mislimo da za nase lekare to ne treba da bude nepoznanica. Glupost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija