Preminuo Miodrag Živković, autor spomenika u Šumaricama, na Sutjesci i Kadinjači

Vajar Miodrag Živković preminuo je u petak u 93. godini.
Živković je, između ostalog, u kamenu ovekovečio stihove "Krvave bajke" Desanke Maksimović.
 
Među njegovim najznačajnijim delima, pored spomenika V/3 u Šumaricama kod Kragujevca, su i spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu, Spomen-kompleks na Kadinjači, spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka, kao i spomen-kosturnica u Gonarsu u Italiji.
 
Istoričar Dejan Ristić napisao je na svom "Fejsbuk" profilu da je Živković svojim umećem i neobičnim darom iz samo naizgled hladnog materijala otelotvorio neka od remek-dela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru i stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav.
 
 
Taj umetnik krhke građe stvarao je, kako se navodi, po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.
 
Miodrag Živković rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
 
  • Imigrant

    06.08.2020 13:22
    Svijedok
    Tragicna parabola od komuniste do cetnika..
    Slavljen i pazen od komunista bio je rijetka osoba koja je kod Tita mogao uci bez kravate.Njegova servilnos plaçana je namijesteno nagradama.Smrcu komunizma umro je i vajar komunista Zivkovic.Rodjen je cetnik Zivkovic koji je nasao novog gazdu Dodika i Amfilohija a napustio starog Tita.Obavio politicki no ne i umijetnicki
    Zadatak
  • @Anti cetnik

    01.08.2020 15:28
    Hvala Vam sto lukavim nadimkom prevodite decu partizana u cetnicku zonu uticaja.
  • Sloboda

    01.08.2020 12:52
    Slava mu! I hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.