Preporuka da se nastave procedure vantelesne oplodnje

Republička stručna komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju dala je preporuku da se započne sa postupcima vantelesne oplodnje.
Preporuka da se nastave procedure vantelesne oplodnje
Foto: Pixabay
Kako se vidi iz dopisa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u koji je 021.rs imao uvid, Republička stručna komisija dala je preporuku da se ustanovama sugeriše da postupci vantelesne oplodnje počnu najkasnije do 1. septembra, a da ustanove koje imaju uslove počnu sa obavljanjem ovih procesa i ranije. 
 
"Prilikom zakazivanja novog termina ustanova je dužna da vodi računa da se osigurano lice o datumu planiranog prijema obaveštava pisanim pozivom, te je potrebno da datum planiranog prijema bude najmanje sedam dana od trenutka kada zdravstvena ustanova obavesti Direkciju republičkog fonda", stoji u dopisu od 12. avgusta.
 
Procedure vantelesne oplodnje zaustavljene su sredinom jula, zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih korona virusom. 
 
Udruženje "Šansa za roditeljstvo" je pre nekoliko dana uputilo zahtev svim relevantnim institucijama u zemlji da se nastavi rad komisija za vantelesnu oplodnju i rad klinika za VTO. Više na OVOM LINKU.
 
Podsetimo, Republika plaća neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje svima koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, a starosna granica za one koji mogu da iskoriste ovu mogućnost je 43 godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.