Vojni analitičar: Prekid svih vežbi Vojske Srbije jedini izlaz iz krize

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je u izjavi za agenciju Beta da je odluka Vlade Srbije da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.
Vojni analitičar: Prekid svih vežbi Vojske Srbije jedini izlaz iz krize
Foto: 021.rs
Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Srbija pod "strašnim i nezasluženim" pritiskom Evropske unije koja je tražila da se napuste planirane vežbe s Belorusijom.
 
"Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i s krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom, članicom NATO-a", kazao je Radić.
 
Rekao je da bi odlazak pripadnika Vojske Srbije na tu vežbu mogao da se tumači kao "ohrabrivanje" predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka protiv koga traju opozicioni protesti posle predsedničkih izbora u toj zemlji, a moglo bi da se tumači i da se učešćem u vežbi podržava "ruska demonstracija sile" dok traje "vrlo žestoka razmena otrovnih strelica" između zvaničnog Beograda i Moskve.
 
"Pritom, NATO to može da pročita i kao neprijateljski čin prema njima u Poljskoj koja je jedan od najbližih američkih saveznika i na čijoj teritoriji se nalaze američke snage. Zato je bila logična odluka da se prekinu sve aktivnosti", objasnio je on.
 
Radić je kazao da se Srbija "dramatično i brzo" udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima, a da je to bilo jasno "od prvih kritičkih tonova" na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to "eksplodiralo" posle prošlonedeljenog sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu. Naglasio je da je "nezamislivo održavati zajedničke vežbe Srbije i Rusije dok se ne primiri politička situacija".
 
Ipak, istakao je, šteta je što se neće održati neke vojne vežbe koje su stručno korisne za Vojsku Srbije, poput obuke pilota "Migova-29" i helikoptera "Mi-17V-5".
 
"Ali, da se razumemo, politika je tu starija od vojske", dodao je on.
  • Rade

    10.09.2020 21:34
    @Јое
    Nije ih briga kako se Vucko menjao kroz istoriju kao vetar? Mislis da ne znaju koliko vredi Vucicevo obacanje ili potpis na dokumenat? Njegov je interes da Vucic budeo deo njegove predstave i kampanje, a za Trampa za Srbiju i Vucica boli uvo. Ukoliko Vucic bude ne poslusan dobice i on i mi bombardovanje kao kada je Sloba bio ne poslusan 90ih.
  • Sofronije

    10.09.2020 15:04
    Paralela
    Ako bi se u srpskoj prošlosti tražio političar na koga predsednik Vučić najviše liči - onda je to, bez sumnje, namesnik Pavle (Karađorđević). Uz dve značajne razlike. Namesnik Pavle je bio nepopularan (najviše zbog toga što su ga mnogi sumničili da želi da otme presto maloletnom kralju). Sa druge strane, Vučić bez problema dobija izbore, i rejting mu je stabilan... Druga razlika je u tome što je Pavlova politika krahirala posle demonstracija od 27. marta, režiranih u kabinetu debelog alkoholičara čiji su inicijali W. C. Vučić, međutim, uspešno nastavlja svoj hod po tankoj žici. U inat mnogih NVO-sorosovskim kosmopolitskim amorfnim kreaturama...
  • Јое

    10.09.2020 13:34
    @Rade
    Мислим да наивно посматраш светску политику. Није брига Трампа (ни било ког другог председника САД) ни његове обавештајне службе за "Вировитицу - Огулин..." или за било шта што је Вучић рекао или урадио, док год он ради у складу са њиховим интересима. Подржавали су они и ИСИС и АлКаиду и ОВК и многе друге терористе када им је то одговарало. Хоклица се није десила због "Вировитице.." или "100 муслимана..." већ због недостатка поштовања, а пре свега самопоштовања председника наше државе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija