Srbija godinama među zemljama sa najvećom nejednakošću u Evropi

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je danas da Srbija ima pet procentnih poena veću nejednakost nego prosek EU, a skoro 15 procentnih poena veću nejednakost nego Slovačka, koja je zemlja sa najmanjom nejednakošću.
Srbija godinama među zemljama sa najvećom nejednakošću u Evropi
Foto: Pixabay
Na simpozijumu "Nejednakost u Srbiji" u SANU, Altiparmakov je naveo da je Srbija godinama u negativnom društvu zemalja sa najvećom nejednakošću u čitavoj Evropi.
 
On je rekao da Slovačka i Srbija imaju sličan poreski sistem i naveo da bi se, kada bismo primenili slovački poreski sistema, koji u odnosu na naš ima duplo veći neoporezivi cenzus, nejednakost u Srbiji smanjila za 1,3 procentna poena.
 
Rekao je da je ključni krivac za jaz nejednakosti između Srbije i Slovačke nejednakost tržišnog dohotka, a ne poreska i socijalna politika.
 
Ekonomista Gordana Matković kaže da je u Srbiji nejednakost veoma visoka u odnosu na zemlje EU i da je, prema evropskoj anketi o prihodima i uslovima života (SILK) iz 2018, samo u Litvaniji i Bugarskoj veća nego kod nas.
 
Navela je da među 10 odsto najsiromašnijih u našoj zemlji, 35 odsto domaćinstava nema nikakav prihod. Matković je rekla da u suštini 40 odsto među najsiromašnijima u Srbiji nemaju dohodak ili je on negativan, ali i navela da je značaj dohotka u naturi u Srbiji najveći za siromašnije.
 
Pozivajući se na podatke analize SILK iz 2017. godine, Matković kaže da pojedinac u Srbiji koji je među 10 odsto najsiromašnijih mesečno raspolaže sa svega 2.700 dinara, a tročlana porodica sa samo 4.700 dinara. Ona je, međutim, navela da se postavlja pitanje da li su realno sagledani najniži dohoci u različitim zemljama koje koriste evropsku anketu SILK.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da se nejednakost značajno smanjuje što je veći nivo javnih rashoda, odnosno ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. On je rekao da je pouzdanost merenja podataka o nejednakosti problematična, naročito u manje razvijenim zemljama.
  • Gaga

    22.09.2020 00:57
    Ova nejednakost ce jednom morati doci na naplatu. Veca nejednakost je samo bila pred drugi svetski rat. Egalitarizam mora doci do izrazaja i to ce se sigurno u buducnosti desiti!
  • Nada

    21.09.2020 23:14
    Istina je gorka
    Devedesetih sam imala platu prosek Srbije, a onda...svake naredne godine bližila sam se minimalcu, sada pred penziju sam na minimalcu sa dva studenta. Snalaženje izmedju minusa, kreditnih kartica, pomoći roditelja. Većina onih bez škole, sa nekoliko godina staža žive mnogo boljim standardom. Da li je to normalno?
  • Ja

    21.09.2020 22:18
    Da li je moguće?????????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.