Država Srbija želi po ugledu na Bali da privuče strane digitalne nomade koji zarađuju najmanje 3.500 evra

Radi privlačenja digitalnih nomada da borave i rade iz Srbije, Ministarstvo za rad i zapošljavanje predložiće promenu dva zakona.
Država Srbija želi po ugledu na Bali da privuče strane digitalne nomade koji zarađuju najmanje 3.500 evra
Foto: Pixabay
Ministarstvo će ovo predložiti da bi im se, pod uslovom da su pola godine imali bruto platu veću od 3.500 evra, omogućila radna viza na godinu dana.
 
Državna sekretarka Bojana Stanić za Tanjug kaže da je sigurno da digitalnih nomada, stranaca koji ovde žive a rade na daljinu za strane kompanije, ima i sada u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi. Dodaje da je početne korake u promeni regulative i privlačenju nomada do sada u Evropi imala Estonija, a da je u svetskim okvirima primer ostrvo Bali.
 
"Procena je da se u ovom trenutku na Baliju nalazi 50.000 digitalnih nomada. Ako oni potroše mesečno 1.300 evra tamo, država i ostrvo mesečno inkasiraju 65 miliona evra. Prilika je da Srbija privuče digitalne nomade, jer imamo sve potencijale, možemo da izvršimo promociju naše države i da omogućimo tim ljudima da ovde rade", rekla je ona.
 
Izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, procene su, mogle bi se dogoditi do kraja ove godine.
 
"Mi bismo verovatno bili prva zemlja u Evropi koja bi projekat viza za digitalne nomade realizovala do kraja. Jedini uslov za vizu bi bio da unazad šest meseci kod poslodavca za koga rade na daljinu imaju bruto mesečnu zaradu od 3.500 evra, te da nemaju državljanstvo, niti prebivalište na teritoriji Srbije", rekla je ona.
 
Promene zakona ove godine omogućile bi da već 2021. godine Srbija bude predstavljena kao zemlja koja privlači digitalne nomade.
 
"Mislimo da je to šansa za američke firme budući da njihovi državljani ne mogu da rade preko turističkih viza. Smatramo da je to šansa koju treba sada iskoristiti", kaže ona.
 
Ideja o privlačenju digitalnih nomada rodila se posle uredbe o organizovanju rada donete za vreme vanrednog stanja koje su mnogi poslodavci u Srbiji iskoristili da organizuju rad od kuće, odnosno rad na daljinu.
  • Voja

    23.09.2020 08:37
    Nomadi
    Sada kada su napravili od čitave države nomade setili su se da prizovu strance nomade.
  • eh

    23.09.2020 08:27
    eh kada je strateija vlade da iskopira epizodu serije Simpsonovi.
  • 3500

    22.09.2020 16:14
    Sto ne ostavite na miru masu koja ovde lepo zaradjuje, nego derete kozu s ledja za penziju i zdravstvo, 63% na neto platu???! Za sta? Za sns i 2021 gov... ? Plus ekstra profit, ko da nije vec placeno dovoljno!

    More, jao jedva cekam da se izmestim i da zaboravim nesrecni splet koji me je doveo da se rodim u smrdiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija