SAD traže izručenje 11 hakera iz Niša, optuženi za prevaru od 70 miliona dolara

U Viši sud u Beogradu stigla je molba za izručenje 11 niških hakera, koji su optuženi za digitalnu prevaru.
SAD traže izručenje 11 hakera iz Niša, optuženi za prevaru od 70 miliona dolara
Foto: Pixabay
Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma.
 
Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi, pišu Južne vesti.
 
Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu "da mogu", jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.
 
"Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica", kažu u Višem sudu za Južne vesti.
 
Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.
 
Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.
 
"Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju", navodi Petrović.
 
Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.
 
Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.
 
Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.
 
Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.
  • Vlada

    23.09.2020 15:13
    @ns
    Samo ti pogledaj Drzavni Posao i Djordja Cvarkova koji je 100% olicenje Vas Vojvodjana, pardon, Severnjaka. Pišti mi ona stvar od Vase posebnosti.
  • Realista

    23.09.2020 15:03
    Realnost
    Nema veze što je oštećen jedan gradjanin Teksasa, oni su krivično delo učinili na teritoriji Srbije i tu treba da odgovaraju, kao što bi trebalo da odgovaraju u Srbiji svi američki gradjani koji su protivno svim međunarodnim pravima pa i američkim zakonima bombardovali Srbiju i ubijali civilno stanovništvo.
    Da li to znači da ako ja telefonski ili preko interneta opsujem nekog američkog gradjanina sa teritorije Srbije, da Srbija treba da me izruči Americi, da bih ja odgovarao tom gradjaninu zbog američkih zakona na teritoriji Amerike. Apsurd.




  • ns

    23.09.2020 14:53
    Nas prosecan juznjak ne zna komp da upali a pogotovo da hakuje.
    Ovi su dosli u Nis jer smo divljina i mislili su da ovde mogu da rade sta oce.
    Zato deportacija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.