FOTO, VIDEO: Oba pilota poginula u padu aviona Vojske Srbije, formirane komisije za istragu

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović izjavio je da su u padu aviona MIG 21 Vojske Srbije jutros u selu Brasina kod Malog Zvornika poginula oba pilota, a da je jedan meštanin povređen.
Obradović je za "Novosti" potvrdio da se avion srušio u selu Brasina, kod rudarskog naselja. Prema njegovim rečima, bilo je reči da je pilot katapulirao, "ali je, sasvim izvesno, da su poginula oba pilota". 
 
Takođe, Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginula oko 9.10 časova kada je pao avion MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.
 
Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MiG-21 koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić.
 
Ministarstvo odbrane navelo je da će, nakon obaveštavanja svih članova porodica poginulih pilota, obavestiti javnost o imenima pilota.
 
Nešto ranije, za Tanjug je u porodici jednog od pilota, Z.V. (43), potvrđeno da je poginuo kada se letelica srušila u reonu Brasine, kod Malog Zvornika. Ovaj pilot, inače rodom iz sela Donja Borina, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću.
 
Takođe, u padu aviona povređen je meštanin u čije dvorište je avion pao. On je prevezen u opštu bolnicu u Loznici i njegovo stanje je stabilno.
 
U bolnici su za RTS rekli da je 59-ogodišnji muškarac ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne nege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svestan i orijentisan. Osim opekotina, nema drugih povreda.
 
 
 
Ministarstvo odbrane je saopštilo da se tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.
 
"Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi", navode u Ministarstvu. 
 
Ministarstvo dodaje da je pre leta avion pregledan u skladu sa svim procedurama i da je nakon kontrole konstatovano je da je ispravan i spreman za let.
 
 
 
Avion je leteo iz Donje Borine gde, prema svedočenju jednog od meštanina, umalo nije udario u njegovu kuću, a potom je nastavio ka Vrasini. Meštani kažu da je avion jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.
 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u uključenju za TV Pink iz Istanbula rekao da je čuo da je bila nesreća sa "našim avionom 21" i da se to proverava.
 
"Mig-21" nedavno se opet našao na nebu iznad Srbije posle duge pauze. Od 2015. godine Vojska Srbije koristila je samo tri dvoseda, a jedan je bio razoružan. Međutim, i ti avioni su uskoro prestali da lete.
 
U junu i julu ove godine mediji su pisali kako "dvogrba kamila" ponovo leti.
 
Prema fotografijama sa mesta današnje nesreće kojesu objavili neki mediji, na repu aviona koji je pao nalazi se upravo taj serijski broj.
 
Više o ovom avionu OVDE.
  • Radojica

    29.09.2020 19:54
    @mr korcakov
    Naređenje o dodeli počasne letačke značke Ministru odbrane, koji ni od muve ne bi mogao da se odbrani.
    Nek on pilotira ubuduće. Pustite normalne pilote da žive.
  • Jatzans

    27.09.2020 14:58
    Nek im sude deca poginulih pilota. I nadam se da hoce.
  • Limanac

    26.09.2020 17:38
    @Grinch
    “....pogresnim zakljuccima da sam u ldp-u.,.”

    Hehehe,
    Nemoj da si laskaš ligaško mali, upecao si se na izborima kao truli somić.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.