Kon: Pooštriti kontrolu sprovođenja mera

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se na e-portal Ministarstva zdravlja do sada javilo oko 23.000 građana Srbije koji su se vratili iz inostranstva i da je među njima bilo 36 osoba sa simptomima korone.
"To je recimo jedan zaražen na 700 ljudi, a ako neko misli da je to mali broj, mora da se zna da kad je jedan zaraženi na 1.000 stanovnika, mi to smatramo vanrednom epidemiološkom situacijom", rekao je Kon za RTS i dodao da smatra da treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera.
 
On je dodao da je sistem javljanja nadležnima napravljen da bi se usporio virus i da je Srbija u stabilnoj, ali nesigurnoj situaciji, jer je potencijal virusa vrlo visok, što pokazuje dosta loša situacija u susednim zemljama.
 
"Imamo import virusa, to ne možemo da sprečimo, ali možemo da sprečimo da se prenosi i to zavisi od ponašanja građana", rekao je Kon i naveo da je do sada najviše prenosa virusa bilo na slavljima.
 
On je naveo primer Kine koja više praktično nema prenos virusa sa osobe koja uđe u zemlju, ali i dodao da su Kinezi toliko disciplinovani da njihove lekare koji su boravili u Srbiji "niko nije video bez maske".
 
Član Kriznog štaba je ponovio da se od 1. oktobra neće pojačavati mere, da karantina neće biti, ali da smatra da treba pojačati kontrolu postojećih mera, naročito kada je reč o okupljanjima koja su zabranjena.
 
"Po meni treba malo pooštriti kontrolu sprovođenja mera, da bi nam i oktobar bio ovako prihvatljiv dok se ne obavi vakcinacija protiv sezonskog gripa, a koja počinje u oktobru", rekao je Kon i dodao da je ove godine dupliran broj nabavljenih vakcina u odnosu na prethodne godine, i biće ih oko 700.000.
 
Kada je reč o školama, sada je, kako je ocenio, "proradio nadzor" i u srednjim školama pa je njih pet prijavilo virus.
 
"Ukupno su 24 škole u Beogradu zahvaćene virusom, međutim svi pojedinačni slučajevi su izolovani i sprečen je prenos, sistem za sada funkcioniše", rekao je Kon.
  • Aca

    25.09.2020 15:56
    Dosadan
    Dosta više dr. Mislim da imaš godine za penziju.
  • Bogi

    25.09.2020 14:32
    Medicinske gljive proti korone
    Uvek je bilo virusa gripa i uvek ce ih biti, nista novo nista nepoznato,,,ali uvek je veoma bitno da mi ulazemo u sebe i u svoj imonoloski sistem i onda nema zime i virusi nemogu da haraju,,,Licno pijem razne vitamine ,minerale ,pouzdane preparate-medju kojima bih posebno izdvijila medicinske gljive :ganodermu lucidum, hericijum erinaceus i cordiceps koje su jako efikasne i proverene...
  • Pera

    25.09.2020 13:13
    Jadna masa, nema pojma šta joj rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija