RSE: Informacije o ogradi na granici Srbije i Severne Makedonije "strogo poverljive"

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odbilo je da pruži detalje o žičanoj ogradi koju Srbija podiže na granici sa Severnom Makedonijom i navelo da su te informacije strogo poverljive.
Kako se navodi u odgovoru MUP za Radio slobodna Evropa (RSE), procenjeno je da bi "njihovo otkrivanje neovlašćenom licu, njihovom zloupotrebom ili uništavanjem nastala teška šteta po interese Republike Srbije, koja bi mogla imati teške posledice".
 
Upit RSE se odnosio na elaborate o zaprečavanju granica Srbije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, kojima se definišu detalji o načinima na koje će Srbija dodatno obezbediti granice, a u šta spada i podizanje žičane ograde na granici sa Severnom Makedonijom. MUP je istakao da je u traženim dokumentima određeno "koje će se komunikacije, putevi i područja zaprečiti, odnosno koje su visoko rizične tačke ugroženosti državne granice, po pitanju suzbijanja ilegalnih migracija i drugih oblika prekograničnog kriminala, mogao nastati visok stepen ugroženosti bezbednosti državne granice", prenosi RSE.
 
MUP je procenio, dodaje se, da se "u ovom slučaju radi o informacijama takvog karaktera, te se iz tog razloga ne mogu učiniti dostupnim javnosti".
 
Vlada Srbije je u jeku epidemije koronavirusa, 20. aprila donela Uredbu o dopunama mera u vreme vanrednog stanja u okviru koje i odluku o privremenom izuzeću zemljišta pored granične linije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom iz vlasništva privatnih i pravnih lica.
 
Uredba zbog masovnog ilegalnog prelaska državne granice
 
Kako se navodi, ta uredba je doneta u sklopu mera protiv širenja epidemije, ali i zbog sprečavanja eventualnog pokušaja masovnog ilegalnog prelaska državne granice. U članu tri Uredbe se nalaže privremeno zauzeće na zemljištu, koje je u svojini pravnih i fizičkih lica, uz graničnu liniju sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Bugarskom.
 
Kako se vidi na licu mesta, na granici kod sela Miratovac koje se nalazi u pograničnom području, radovi su i dalje u toku, a radnici postavljaju žičanu konstrukciju. Širina pojasa za privremeno zauzeće, odnosno površina zemljišta utvrđena je Elaboratom za zaprečavanje državne granice sa Republikom Severnom Makedonijom i Elaboratom za zaprečavanje državne granice sa Republikom Bugarskom, precizirano je u dokumentu koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
 
Oba elaborata uradila je pogranična policija, koja je pod ingerencijom MUP. Kao posledica uredbe, kako je RSE ranije pisao, Srbija je već započela podizanje žičane ograde na granici sa Severnom Makedonijom. Kako se vidi na licu mesta, na granici kod sela Miratovac koje se nalazi u pograničnom području, radovi su i dalje u toku, a radnici postavljaju žičanu konstrukciju.
  • Dragan

    26.09.2020 06:46
    Eh
    Nečiji bata trlja ruke.Ko gradi ,kad je bio tender,cena ?To nisu strateški planovi.Lokacija i sistem zaštite može biti delimično tajan,sve ostalo ne.Poslati dronove da slikaju ogradu i onda mogu da svoje zakone,uredbe i planove da kotiste ko wc papir.
  • D

    25.09.2020 23:29
    .
    Kome smo bulju prodali? ...
  • Dejan

    25.09.2020 22:09
    Servusi
    Poverljiva je cifra, tu sedi problem u srba, masna faktura i kako cemo da je zamastimo ! Madjari su zvaknuli 440 miliona eura za takvu ogradu, nasi ce verovatno to zveknuti duplo za manje rastojanje ! Sto hrvati nisu podizali ogradu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija