Ista firma nalik APR svake godine obmanjuje privrednike tražeći im velike pare

Vlasnicima preduzeća i preduzetnicima isporučivane su fakture, dostavljani diskovi uz račun, poštom slate uplatnice sa upisanim iznosom i to sve radi upisa u neki od privrednih registara.
Ista firma nalik APR svake godine obmanjuje privrednike tražeći im velike pare
Foto: 021
Svima je zajedničko da nemaju nikakve veze sa zvaničnim registrom Agencije za privredne registre, ali da se zovu prilično slično, da nije obavezna registracija kod njih i da koristi od toga imaju najviše vlasnici firmi koji su ih pokrenuli, pišu "Novosti".
 
Preduzeće "Digitalna platforma" proteklih dana poslala je mnogim firmama dopis sa uplatnicom na kojoj je iznos od 4.500 dinara. U skladu sa "uslovima koji se nalaze na internet stranici" oni upis po toj tarifi nude samo do 12. oktobra, dok će naknadni upis koštati čak 15.000 dinara. Bez pojašnjenja u šta se upisuju, koja je svrha "Privrednog-registra.rs", kao i da iza njega stoji preduzeće osnovano februara ove godine. I da mu je jedina svrha marketing.
 
Kako piše "Blic", iza ove privatne firme stoji izvesni Kristijan Grubišić. Prema zvaničnim podacima APR, Grubišić je jedini osnivač firme "Digitalna platforma" koja upravlja internet stranicom www.privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredni registar. U Agenciji za privredne registre kažu za "Blic" da je u pitanju firma koja je i prošle godine na isti način mnoge privrednike dovodila u zabludu, uzimajući im novac, kao i da sada to isto rade, ali pod drugim nazivom.
 
Firmu "Digitalna platforma" Grubišić je registrovao u februaru ove godine na Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. Za delatnost firme je naveo istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja.
 
"Ta firma je i prošle godine slala dopise firmama. Sada je ona ugašena jer joj je račun blokiran, a u februaru je registrovana nova sa kojom nastavljaju da 'love' privredne subjekte. Mi sada ponovo upozoravamo svoje korisnike da obrate pažnju na dopise 'Privrednog-registra.rs', kojima se pozivaju da se upišu u pomenuti registar, s obzirom da isti ne predstavlja zvanični registar Agencije za privredne registre", kažu "Blicu" u APR.
 
Kako dodaju, u pitanju je dovođenje u zabludu privrednih subjekata da dopise upućuje Registar privrednih subjekata koji vodi APR zbog čega su se u ranijem periodu više puta obraćali MUP i Tužilaštvu.
 
Zbog dovođenja u zabludu da je reč o upisu u registar koji vodi Agencija za privredne registre, APR će preduzeti sve aktivnosti koje im stoje na raspolaganju. To su preduzeli i u toku prošle godine.
 
"APR se prošle godine obratila MUP-u, Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu i RNIDS-u, zbog registracije domena www.privredniregistar.rs. Nadležne organe smo obavestili da nam se 25. juna 2019. obratio veliki broj građana, koji su putem pošte primili koverte sa uplatnicama na kojima su štampani iznosi od 2.000, 3.000, 6.000 i više hiljada dinara, sa svrhom uplate "upis u Privredni registar". Zbog pokušaja obmanjivanja javnosti, koje je dovelo do nastanka brojnih štetnih posledica po građane, Agencija je pozvala nadležne da preduzmu mere iz svojih nadležnosti, što su oni i učinili, s obzirom na to da su prestale žalbe građana sve do petka, 25. septembra 2020. kada nam se, ponovo, obratio veliki broj građana koji su primili poštom dopise za "upis u Privredni-registar.rs", uz uplatnice na kojima je odštampan iznos od 4.500 dinara", objašnjavaju za "Novosti" u APR.
 
U obaveštenju stoji da će naknada za upis u "Privredni-registar.rs" biti uvećana na iznos od 15.000 dinara, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra, čime je u potpunosti primenjen prošlogodišnji model dovođenja u zabludu, koji je osmišljen tako da je za plaćanje nižeg iznosa ostavljen kraći rok, čime je izvršen dodatni pritisak na privredne subjekte koji su plaćanje doživeli kao hitno i obavezno - pojašnjavaju u APR.
 
Komentarišući ovu činjenicu poznavaoci kažu da je ovo vreme kada firmama na naplatu dolazi više stvari, te da je to momenat kada ih je moguće pre dovesti u situaciju da pomisle da traženu naknadu zaista treba i da plate.
  • mama

    29.09.2020 20:34
    A da li se seća neko
    "Firma od poverenja" sa nalepnicom na autu i na svom lokalu su se dičili da su platili...
  • Vlada

    29.09.2020 16:37
    Da se razumemo ovo je ozbiljna prevara i tužilaštvo treba da se pokrene, ali ko pada na ovakve gluposti nije imao šta da traži otvarajući firmu, nema šanse da ne propadne.
  • Boki

    29.09.2020 15:37
    Boki
    Šišaj ovce kada se nebune. Svaka čast majstori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.