Više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama kada bi se ukinuo PDV

Donacije hrane povećale bi se za 160 miliona dinara i godišnje bi dostigle 700 miliona ako bi se ukinuo porez na dodatu vrednost (PDV), pokazala je analiza Koalicije za dobročinstvo i Foruma za odgovorno poslovanje povodom Međunarodnog dana podizanja svesti o problemu bacanja hrane, koji se danas obeležava.
Više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama kada bi se ukinuo PDV
Foto: 021.rs
U saopštenju se navodi da bi sa 700 miliona dinara godišnje moglo da se obezbedi više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama godišnje. Prema podacima iz 2018, gotovo 500.000 ljudi u Srbiji nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, što upućuje na urgentnu potrebu za uređenjem oblasti doniranja hrane.
 
Kompanije u 100 odsto slučajeva smatraju da bi ukidanje PDV povećalo donacije hrane, dok više od 90 odsto kompanija ističe da bi na smanjenje količine bačene hrane uticalo kada bi se napravila razlika u korišćenju hrane sa oznakom "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do".
 
U saopštenju se navodi da se PDV ne plaća na donacije hrane u 20 zemlja članica Evropske unije.
 
U okviru Agende Ujedinjenih nacija do 2030. godine, na čije se sprovođenje obavezala i Srbija, predviđeno je da se do 2030. godine prepolovi količina bačene hrane.
 
Ova analiza je sprovedena u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.
 
Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Katalist Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije, dodaje se u saopštenju.
  • EvoOvako

    30.09.2020 07:38
    PaZar
    U Lideru Regiona ima sirotinje?
  • Ja

    30.09.2020 01:58
    Kod nas se roba kvari i pre isteka roka. Rokovi se prelepljuju novim datumima. Meso se otvori, 'osvezi' nekim specijama i upakuje u novu ambalazu pa nazad na raf a onda ako istekne, ide u kobasice ili nesto drugo. Nista se ne baca.
    Jos traze oslobodjenje od pdv-a ? Da bi muvali sa zalihama i kao 'donirali' ?

    Da su ljudi, donirali bi sve sto je visak pre isteka roka.
  • /

    29.09.2020 23:44
    /
    e smrdijo, smrdijo
    pa cilj pdva je bas da bi obezbedio i hranu za narodnu kuhinju .

    kazem ja, ovakvo stanje je zbog sabotaze pridruzivanju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.