U Srbiji 37 odsto žena ima vozačku dozvolu

Srbija je prva zemlja u regionu i jedna od retkih u svetu koja je izradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.
U Srbiji 37 odsto žena ima vozačku dozvolu
Foto: Pixabay
"Izrada studije pionirski je poduhvat za Srbiju i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta. Želimo da radimo na poboljšanju kvaliteta života svih naših građanki i građana, i zbog toga će unapređenje transportnih usluga biti jedna od važnih odrednica nove strategije saobraćaja", rekao je Lakićević.
 
Osvrnuo se na studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, koja će biti polazna osnova i prilikom izrade nove strategije saobraćaja.
 
"Analiza, koja će nam poslužiti kao osnova za izradu Nacionalne strategije u saobraćaju, pokazala je da od ukupnog broja zaposlenih žena svega 2,3 odsto radi u sektoru saobraćaja, da žene dvostruko više koriste javni prevoz za odlazak na posao, jer samo 37 odsto žena ima vozačku dozvolu. Sve to utiče na ograničenu mobilnost i uskraćuje ih za brojne društvene aktivnosti", rekao je Lakićević.
 
Prema njegovim rečima, ta studija je prvi važan korak koji će imati uticaja i na druge sektore, jer stanje rodne ravnopravnosti u saobraćaju odslikava i širu situaciju u društvu.
 
U prethodnih nekoliko godina Srbija je unapredila svoje zakonodavstvo i mehanizme kada je u pitanju rodna ravnopravnost, a posebno borba protiv nasilja nad ženama, rekao je on i dodao da je Srbija i jedna od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, na način da je uvođenje rodnih principa u planiranje budžeta postala zakonska obaveza.
  • Vlada

    07.10.2020 15:20
    @100% Таксиста

    Opet bagra istresa svoje frustracije na drugim učesnicima u saobraćaju, vidim sad vam nisu problem biciklisti nego žene... Pa kad vam je toliki problem da vozate taksije, što ne nađete neki posao?
  • @100% Таксиста

    07.10.2020 10:13
    A da se za pocetak vi kao profesionalni ucesnici u saobracaju vise pridrzavate pravila u saobracaju?

    Reci cete da je to lose uvrezeno misljenje o taksistima.


    Jeste, kao i vasa generalizovana tvrdnja o zenama vozacima
  • need for speed

    07.10.2020 09:56
    Eee kad
    Kad Nemci jednog dana budu kupovali naša polovna vozila uz reklamu: Vozila baba u Srbiji samo do pijace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.