Termoelektrane "Nikola Tesla" deveti najveći zagađivač na svetu

Termoelektrane "Nikola Tesla" našle su se na devetom mestu na listi najvećih zagađivača sumpor-dioksidom na svetu, dok se Srbija sveukupno našla na 18. mestu, pokazuje poslednji izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i organizacije "Grinpis".
Termoelektrane "Nikola Tesla" deveti najveći zagađivač na svetu
Foto: Pixabay
U izveštaju koji su objavili CREA i "Grinpis" navedeno je da su elektrane na ugalj primarni izvor emisije sumpor-dioksida u Indiji, Kini, Južnoj Africi, Truskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kazakstanum, Ukrajini, Australiji, Rusiji, Srbiji i Bugarskoj, objavio je portal Nova.rs.
 
Na listi zemalja koje su u toku protekle godine emitovale najviše sumpor-dioksida, Srbija se nalazi na nezavidnom 18. mestu.
 
Iznad Srbije nije ni jedna zemlja Evropske unije, a među 25 zemalja koje su označene kao najveći emiteri sumpor-dioksida u vazduh, od zemalja članica EU, našla se samo Bugarska. Što se tiče samih termoelenergetskim postrojena, TE "Nikola Tesla" je na listi od 50 postrojenja zauzela visoko 9. mesto.
 
Veći zagađivači nalaze se jedino u Južnoj Africi, Indiji i Turskoj.
 
Zagađenje posledica nepoštovanja propisa
 
Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), kaže da ovakvi rezultati nisu iznenađujući.
 
"'Nikola Tesla’ emituje nekoliko puta više sumpor-dioksida nego što mu je dozvoljeno. To je staro postrojenje koje nema uređaje za odsumporavanje dimnih gasova koji su u EU obavezni i naravno da jeste jedan od najvećih zagađivača", kaže Popović za Nova.rs.
 
Činjenicu da se TE "Kostolac" nalazi na 44. mestu, daleko iza "Nikole Tesle" objašnjava time što "Kostolac" ima manje kapacitete, ne i aktivne filtere za odsumporavanje.
 
Podseća da EU od 2001. godine ima Direktivu o velikim ložištima sa kojom je uvela obavezu smanjenja sumpor-dioksida, azotinih oksida i praškastih materija, da bi 2010. usvojila Direktivu o industrijskim emisijama kojom je uvela još striktnija pravila za ove emisje.
 
"Dakle, EU je zakonskom direktivom uspela da smanji emisije, pre svega iz termoelektrana. Među zemljama koje lošije stoje od Srbije, nema ni jedne na koju se odnosi Direktiva EU", kaže direktor RERI.
 
Ponavlja da se i Srbija obavezala da poštuje pomenute propise EU, ali da kod nas “ne postoji vladavina prava i da EPS ne poštuje zakone".
  • Bane

    10.10.2020 23:31
    Ugalj
    Ugalj je problem. Videli ste kad je zbog korone stao saobracaj u Beogradu da je zagadjenost ostala skoro ista. Te elektrane i toplane na mazut su problem. I niko nista. Vucic obecavao filtere iz japana i gde su. Sad kad krene grejna sezona pa se ponovo sete da treba nesto preduzeti.
  • Rain from heaven

    10.10.2020 22:49
    Ajd ne lupetajte, nego se raspitajte malo bolje
  • w/e

    10.10.2020 21:24
    euro 3
    Videcete, cim se zabrani uvoz Euro 3 vozila, pocece da raste cvece u termoelektrani "Nikola Tesla."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.