Novosadske i beogradske katedre za psihologiju: Ministar kulture da se izvini za uvrede

Nastavnici i saradnici Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u otvorenom pismu najoštrije su osudili neprimereno saopštenje Ministarstva kulture i informisanja upućeno javnosti kao odgovor na peticiju stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.
Novosadske i beogradske katedre za psihologiju: Ministar kulture da se izvini za uvrede
Foto: 021.rs
Sedamnaest potpisnika otvorenog pisma navodi da uz poštovanje prava svakog člana demokratskog društva da ima drugačije mišljenje, u slučaju neslaganja sa stavovima druge strane neophodno je koristiti civilizovan rečnik, pogotovo kada je u pitanju državna instucija. 
 
"Paradoksalno u celoj situaciji jeste da upravo Ministarstvo koje treba da rukovodi kulturom u našoj državi, u svom neobično brzom odgovoru na apel naših koleginica i kolega, na najprizemniji način vređa aktere društvenog života sa čijim se stručnim stavom ne slaže. Nipodaštavanjem njihovih titula, obrazovanja, edukacija i celokupnih ličnosti, a uz to ni za pedalj ne odustajući od terminologije primerene nekim davno prošlim vremenima, Ministarstvo govori mnogo više o svom načinu rada i komunikacije sa javnošću, nego o našim dragim studentima, kolegama i nastavnicima", navodi se u pismu.
 
Podsećaju da se potpisnici peticije nisu bavili umetničkim aspektom same izložbe, već su, s pravom, reagovali na neprimereno etiketiranje samih umetnika i korišćenje termina koje, potencijalno, mogu da izazovu dodatnu stigmatizaciju osoba koje žive sa mentalnim teškoćama. 
 
"Stoga, zahtevamo izvinjenje ministra kulture Vladana Vukosavljevića koje mora uputiti zbog ovakvog bestidnog saopštenja svog Ministarstva. Očekujemo da će pisac (ili pisci) ovog saopštenja snositi moralne, ali i zakonske sankcije, pošto bi jedino tako Ministarstvo, donekle, ispravilo ogromnu nepravdu koje je ovim saopštenjem načinilo celokupnoj zajednici koja se bori za prevenciju i očuvanje mentalnog zdravlja", kažu potpisnici. 
 
Na kraju nastavnici i saradnici na kraju pozivaju predsednicu Vlade Srbije da hitno i bez zadrške osudi skandalozne izjave Ministarstva kulture i da čvrsto stane iza obećanja da u narednoj Vladi neće biti mesta za ovakav vid komunikacije sa javnošću.
 
Ovo pismo su potpisali prof. dr Zdenka Novović, prof. dr Dragan Popadić, prof. dr Ljiljana Mihić, prof. dr Slobodan Marković, prof. dr Marija Zotović-Kostić, prof. dr Goran Opačić, prof. dr Ivana Mihić, prof. dr Iris Žeželj, prof. dr Boris Popov, prof. dr Zoran Pavlović, prof. dr Vladimir Mihić, doc. dr Oliver Tošković, doc. dr Jelena Matanović, doc. dr Biljana Stanković, doc. dr Bojana Bodroža, doc. dr Kaja Damnjanović i Marina Oros, MA.
 
O omalovažavanju Ministarstva kulture na račun psihologa možete čitati OVDE.
  • Јое

    21.10.2020 14:18
    @Trt
    Када нешто вређа вас левичаре, то је одмах позив на насиље и фашизам, а када вређа нормалан свет, то је култура.

    2012. године је једна мајка у Земуну у стању постпорођајне депресије, искасапила своје дете старо 40 дана, јер није могла више да га слуша како плаче. У том смислу, ову изложбу можемо посматрати као изругивање трагедији те породице и многих других породица, пошто ово није јединствен случај. Не смемо дозволити да се овакви случајеви називају уметност, јер су они најобичније зло и девијација свести.
  • Vertigo

    21.10.2020 11:44
    @Trt
    Gle, stigao nam i Vojvosađan pod jednim od svojih rezervnih nickova. Smanji doživljaj, građaneru... Naporan si i mnogo providan...
  • Trt

    21.10.2020 11:18
    @Јое

    Kako se nacoška beda i ludilo razotkrije u svakom komentaru. Naravno da bi se digla frka, kad ima bolesnika koji javno pozivaju na zabadanje satare gejevima u glavu. Sa druge strane, nikom nije palo na pamet da je ovo ozbiljno pozivanje da se ubijaju bebe - osim vama psiho desničarima. To govori dosta toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija