Direktor SZO u Srbiji: Treba razmišljati o novim merama, situacija je ozbiljna

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da treba razmišljati o novim merama protiv širenja korona virusa u Srbiji, navodeći da su cifre novoobolelih visoke i da situacija jeste ozbiljna.
Takva epidemiološka situacija je u skladu sa trendom u Evropi i na severnoj hemisferi, koji je generalno zabrinjavajući, kazao je Ivanuša za RTS.
 
"Treba zaustavljati pogoršanja što je ranije moguće, jer vidimo da se zemlje koje to nisu uradile sada nalaze pred velikim izazovima", rekao je Ivanuša.
 
On je naveo da je Srbija mnogo toga uradila, da je brzo prebacila zdravstveni sistem sa normalnog na kovid, kao i da su na snazi mnoge mere, ali da se one ne sprovode na najoptimalniji način i da ima mesta za poboljšanje.
 
"Treba razmišljati o novim merama, treba ograničiti okupljanje ljudi, omogućiti ljudima koji idu na posao da budu bezbedni, svuda održavati fizičku distancu, maske, higijenu ruku, testiranje onih koji imaju simptome, karantin za obolele, kao i pravovremeno lečenje", rekao je Ivanuša.
 
On kaže da PCR testiranje ljudi koji ulaze u Srbiju nije odlučujuća mera, već da je najbitnije poštovati javno-zdravstvene mere.
 
Kaže i da su nove kovid bolnice od izuzetnog značaja, jer će ljudima biti potrebno bolničko lečenje, ali da bolnica ne može sprečiti epidemiju, koja se sprečava javnozdravstvenim merama.
  • CoVid-19

    26.10.2020 12:55
    Predlazem da ovi sto ne veruju u koronu odu u kovid bolnicu i pogledaju pacijente prikopcane na respiratore.
    Mislim da ce im to biti dovoljno.
  • Podbarac

    26.10.2020 11:19
    Onako nevezano
    Evo baš bi voleo da sve neverne Tome fasuju Coronu, prezdrave, pa da nam posle pričaju kako je bilo, a posle pola godine da ustvrde da nema trajnih posledica, kao što medicinari tvrde da ima.

    Ali koje smo mi sreće ili nesreće - razboleće se upravo oni koji čuvaju sebe i druge, a ovi bahati će po običaju i dalje da se smeju, kao da ništa nije bilo...

    Pa sad ako ima Boga, zbog koga je ova pošast? Zbog dobrica sigurno nije.
    A ako ga nema, onda samo ta razmažena-bahata "mozgom i delom" nadam se manjina, je kriva za sve.

    Daklem, rešenje je nulta tolerancija za bahatost. Od politike do ulice. Jer smo fini fa ih tek tako potamanimo.

    Što se mene tiče - od sad ignorišem i bojkotujem svakog takog., uljudna distanca, a ko mi je naruši, mož' da mu se desi samodbrana.

    Predlažem svima pristojnima isto - ignorišite i bojkotujte bahate: Od šefa do deteta, od AV do uličara. Ako išta taki ne vole je anonimnost i ne uzvraćanje pažnje.

    Ignorišite i bojkotujte. Ako mora, onda samoodbrana, k'o od besna ili šugava kera. Tolko.
  • Bljuc

    26.10.2020 11:18
    Glup narod + pokvarena vlast = recept za katastrofu. Pakao na zemlji zove se Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.