Ulazak Gordane Čomić u Vučićevu Vladu - izdaja svega za šta se zalagala?

Ulazak u Vladu Aleksandra Vučića predstavlja izdaju svih principa za koje se Gordana Čomić svojevremeno zalagala, smatraju sagovornici Danasa.
Preuzimanjem preletača iz drugih stranaka, Vučić vrši destrukciju ukupnog političkog sistema i obesmišljava izbore i glasanje građana za neku od politika koje nude stranke - poručuju sagovornici Danasa, koji komentarišu odluku dugogodišnje funkcionerke i poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić da prihvati ponudu Aleksandra Vučića i stane na čelo Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
 
Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je potez Gordane Čomić njena lična odluka, ali da hipoteku takve politike nose svi, jer se na taj način potvrđuje teza da su svi isti.
 
"Nakon osam godina vladavine ovakve vlasti ne mogu da poverujem u nečiju naivnost da svojim ulaskom misli da može da promeni sistem iznutra, a ne da će ga takav sistem progutati, isprljati i ispljunuti. Pogotovo ne mogu da poverujem u to ukoliko se na takav potez odluči neko ko ima toliko iskustva u politici. Uostalom, svako bira svoj put, ali jeste pomalo tužno kad neko sa svog puta skrene u tako kasnoj fazi", navodi Grbović.
 
Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, konstatuje da je Gordana Čomić ulaskom u Vladu prešla iz opozicije u vlast. On upozorava da je mnogo opasnije što je Vučić na taj način dodatno obesmislio izbore i glasanje građana za neku od politika koje nude stranke.
 
"To ne bi trebalo nikog da čudi jer SNS ni nema politiku. Oni nude populizam i podele na 'njih' i 'nas', pa je onda jasno da je Gordana Čomić, pristajući na ministarsko mesto, odabrala tu stranu koja deli građane Srbije", naglašava Movsesijan.
 
Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić poručuje da je zgranuta, naročito jer Gordanu Čomić poznaje skoro 20 godina. Ona podseća da je Čomić bila istaknuta opozicionarka.
 
"Ulaziti u Vladu Aleksandra Vučića, čoveka koji je autokrata, da ne kažem diktator, predstavlja izdaju svih principa za koje se Gordana Čomić svojevremeno zalagala", ocenjuje Rašković Ivić.
 
Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, ukazuje na činjenicu da iskustva sa preletačima narušavaju poverenje građana u političke stranke i demokratske procese. On dodaje da ne razume akt Gordane Čomić kojim, prema njegovom mišljenju, u poslednjoj fazi političke karijere baca senku na sav svoj pređašnji rad.
 
"Jasno je i da Vučić, preuzimanjem preletača iz drugih stranaka, vrši destrukciju ukupnog političkog sistema i demokratskog duha u Srbiji. Međutim, umesto što svoj aktivizam sve više svodimo na puko komentarisanje zbivanja oko nas, potrebno je da kao opozicija sagledamo razloge naše fragmentiranosti i nemoći. U tom smislu daleko je važnije naše okupljanje i novi zajednički program delovanja od toga šta je uradila Gordana Čomić", smatra Samofalov.
 
Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić angažman Gordane Čomić karakteriše kao izuzetno lošu poruku građanski opredeljenim biračima. On podseća da je Čomić 2018. godine bila kandidatkinja za predsednicu DS-a, te da samim tim ima veću odgovornost prema politici uopšte, a posebno prema politici DS-a koja je iznedrila jedinog premijera reformatora Zorana Đinđića.
 
"On je žrtvovao sopstveni život ne želeći da pravi političke kompromise. Nažalost, Gordana Čomić se opredelila da uđe u besciljnu vladu sastavljenu po principu švedskog stola. Čomić je sramotno, zarad ličnih sitnih interesa, dezavuisala sve birače koji su za nju glasali i svrstala se u red onih koji obesmišljavaju politiku i građane guraju u apatiju", smatra Vuletić.
 
Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta kaže da u njemu, nažalost, nije ostalo nimalo kapaciteta za razočaravanje, posebno ne za one spoljne manifestacije toga, poput zgražavanja ili čuđenja.
 
"Problem je što je to sad iskustvo većine, pa je zbog previše toga ovde postalo nemoguće ljude očarati. Svaki se politički angažman prihvata sa podozrenjem i pretpostavkom krivice. Iskusniji od mene shvatili su poruku onog njenog srednjeg prsta još tokom kampanje. Često se takve promene komentarišu kao one u profesionalnom sportu, iz kluba u klub, nalazeći razumevanja za one „koji od toga žive“. Ovde se, međutim, ne radi o bojama dresa, već o suštinskim, možda čak životnim vrednostima i opasno je tako ih banalizovati", navodi Voštinić.
 
On dodaje da mu je bitno da sam pripada ekipi kojoj je važnije da se ne obruka, pa i po cenu malobrojnosti ili ikakve političke relevantnosti u budućnosti, te da o drugima više i ne razmišlja.
 
"Važnije je u kakvom si društvu nego da li si u većini", zaključuje Voštinić.
  • Preambula

    29.10.2020 21:27
    Gospodja ima cetvero dece.Treba ih obezbediti. A "Reformator" Vucic ima novca u izobilju. Naseg.
  • dijasporac

    29.10.2020 20:57
    Najbolja fora je da je 80% DS-a danas u SNS-u ili nekom drugom koalicionom partneru nazadnjaka pa povika Vucica, Vesica, Malog ili nekod drugog njihovog velikog clana i enma suvise smisla, veliki procenat danasnjkeg SNS-a cine bivsi clanovi DS-a, preletaci.

    Mislim da bi vrhunski potez Djilasa bio da se i on uclani u SNS, vise ne bi mogli da se vade na pogubnu vladavinu DS-a i Djilasa, verovatno bi toplousni pricao kako je SNS sa fenomenalnim rezultatima (uhh, Trampova postapalica) jer oni koji su vladali do 2012 su im ostavili haos, pitajte, khhmm, nepoznate vladare Srbije do 2012 gde je Srbija bila tad a gde je sad. Ehhh, vi nepoznati, zemlju ste nam upropastili.
  • klop

    29.10.2020 19:32
    Cim je Dragosla Petrovic usao u Demokratsku stranku bilo je jasno na sta ce to da izadje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.