Državni revizor: Drobnjak više ne može da bude vd direktora Puteva Srbije, u tom statusu je već šest godina

Državna revizorska institucija konstatovala je u svom izveštaju da Putevi Srbije krše Zakon o javnim nabavkama, kao i da Zoran Drobnjak više ne može da bude vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća, pošto je u tom statusu već šest godina.
Nadzorni odbor JP Putevi Srbije treba da pokrene inicijativu za imenovanje direktora preduzeća u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, navedeno je u preporukama izveštaja o reviziji. Takođe, revizor je naveo da su Putevi Srbije u obavezi da u roku od 90 dana dostave odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.
 
Revizor navodi da Drobnjak više od šest godina obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora preduzeća, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.
 
U izveštaju revizora se navodi da je JP Putevi Srbije u 2018. i 2019. nabavilo dobra, usluge i radove u iznosu od 51,38 milijardi dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama. Takođe, Putevi Srbije nisu dokumentovali da su procenjenu vrednost javnih nabavki utvrđivali u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za procenjenu vrednost 51 javne nabavke u iznosu od 7,18 milijardi dinara.
 
Preduzeće je pokrenulo 30 postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 6,01 milijarde dinara a da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupaka. I postupke i aktivnosti na dodeli ugovora Putevi Srbije nisu sproveli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kod 22 javne nabavke procenjene vrednosti 4,63 milijarde dinara.
 
Za uređenje oblasti koje su bile predmet revizije dato je 14 preporuka.
 
Drobnjak: Poštovaćemo preporuke revizora
 
Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je da će to javno preduzeće poštovati preporuke Državne revizorske institucije po pitanju javnih nabavki.
 
Kada je reč o zahtevu revizora za imenovanje novog direktora, Drobnjak kaže da je na vladi da raspiše konkurs.
  • Pera

    12.12.2020 14:42
    Lopovluku nema kraja
    Da dodam samo da svi zaposleni u naplati putarine su po raznim osnovama zakinuti na platama.Sve je to već potvrđeno sudski kroz više hiljada sudskih presuda donetih u korist zaposlenih.Međutim način obračuna se nemenja i nadalje se sve radi po starom.Zahvaljujući donetom zakonu koji kaže da možete TUŽITI samo za 3 godine unazad većina je oštećena za Višemilionsku sumuj u evrima po osnovu sistematskog potkradanja sopstvenih radnika na obračunu plata.Naravno niko nije dosada odgovarao za to.Praksa se nastavlja bez bilo čije odgovornosti u Putevima za isto.
  • lova i odanost

    06.11.2020 14:41
    Sve direktore JP Vučić drži u VD statusu da bi on upravljao VD direktorima , novcem koji se sliva za potrebe SNS , autobusima podrške kad on nastupa .......
    Drobnjak mu služi i da ga javno ponižava .
  • mi smo VD

    06.11.2020 14:36
    drzava
    ozbiljno ?
    pa koji direktor JP je izabran ?
    pa ni jedan
    pa direktor Carine je 8 godina u VD stanju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.