Nabavna cena maski "strogo poverljiva" tajna, tržište će diktirati da li će biti novog poskupljenja

Hoće li treći talas epidemije koronavirusa dovesti do novog talasa skoka cena maski u apotekama i prodavnicama?
Nabavna cena maski "strogo poverljiva" tajna, tržište će diktirati da li će biti novog poskupljenja
Foto: Pixabay
Sada, kada smo u obavezi da nosimo masku u zatvorenom prostoru, hiruršku možemo naći i za 12 dinara, kažu u Apoteci "Beograd". Čak i 10 puta skuplja bila je u vreme vanrednog stanja.
 
Najvišu cenu od 120 dinara, ograničila je Vlada Srbije 22. marta, piše portal RTS
 
Međutim, mnogima je to bilo preskupo. Jesu li maske mogle da budu jeftinije u vanrednom stanju, koliko ih je država plaćala, od koga kupovala, a koliko smo dobili besplatno?
 
Oko 14.000 dinara mesečno trebalo je da izdvoji četvoročlana porodica za hirurške maske. Komad 120 dinara najviše, za one koje je distribuirao RFZO, tako je odredila Vlada, a ograničena cena imala je ograničeni rok – od 22. marta do 6. maja.
 
"Sto dvadeset dinara, to je jedan evro. Međutim, ne mogu da kažem da je to povoljno, to je i dalje skupo, ali ponuda i tražnja stvaraju cenu, treba da imamo uvek toliko rezervi da se tako nešto ne ponavlja", kaže epidemiolog Predrag Kon.
 
Čeka li nas repriza skoka cena maski, takve najave, za sada, nemaju, ali imaju hiruršku i za 12 dinara, kažu u Apoteci "Beograd". U vanrednom stanju prodavali su ih, tvrde, za 86 dinara i 40 para, za razliku od mnogih apoteka koje su se protegle do maksimalnih 120 dinara prema uredbi.
 
"Od svih veledrogerija smo dobijali po ceni od 72 dinara. Sve apoteke su dobijale po istoj nabavnoj ceni. Naša direktorka je sa menadžmentom odlučila da mi te maske prodajemo bez zarade, znači bez marže, samo uz dodatak PDV-a, i u apotekama 'Beograd' cena maski bila je 86,4 dinara. Znači sve preko toga je nečija zarada", navodi Nataša Damnjanović Nikolić, upravnica Apoteke "Prvi maj".
 
Do apoteka maske su stizale preko veledrogerija. A veledrogerije su ih u vanrednom stanju nabavljale po vanrednom pravilu. Kažu - isključivo od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
 
"Potvrđujemo da smo 6. maja jednom mediju rekli da smo maske od RFZO kupovali za 60 dinara po komadu. Maske koje smo tada distribuirali apotekama nisu bile iz domaće proizvodnje", navode iz "Feniks farme".
 
"Svi smo dobijali iste, uglavnom su to bile kineske maske", ističe Damnjanović Nikolićeva.
 
Koja je bila nabavna cena maski – strogo (ne)poverljivo
 
Po kojoj ceni je RFZO prodavao hirurške maske veledrogerijama, a od koga je sve Srbija država kupila maske tokom vanrednog stanja, koliko je platila, koliko dobila besplatno, to je strogo poverljivo, odgovara RFZO.
 
"Ne možemo vam dostaviti tražene podatke sve dok Vlada Republike Srbije ne opozove njihovu tajnost. Označeni su oznakom stepena tajnosti 'strogo poverljivo', koji prestaje da važi prestankom epidemije", saopštavaju iz RFZO.
 
Nema zakonskih prepreka da se podaci dostave, odlučio je poverenik za informacije od javnog značaja.
 
"Poverenik ne nalazi da su tražene informacije takvog karaktera da bi morale biti isključene iz slobodnog pristupa na osnovu člana 9 tačka 5 Zakona. Ignorisanje obaveze obaveštavanja javnosti o tim informacijama izaziva nezadovoljstvo javnosti i sumnju u verodostojnost i onih informacija koje su organi vlasti učinili dostupnim", ističe se.
 
"Nakon rešenja poverenika nema nikakvog izgovora više da oni te informacije kriju. Tajnost podataka o tome po kojoj ceni je Republički fond zdravstvenog osiguranja nabavio zaštitne maske dalje otežava da se vidi da li su i cene tih maski do kojih je došlo kasnije u veleprodaji i maloprodaji bile opravdane", smatra Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija".
 
Koliko je opravdana računica države da maska treba da nas košta baš do 120 dinara, odnosno 200 epidemijska, u Ministarstvu trgovine kažu da se pita Ministarstvo finansija, jer je ono, navode, predložilo Vladi takvu uredbu. U Ministarstvu finansija ćute, a iz Ministarstva trgovine stiže objašnjenje o kontrolama.
 
Od 22. marta, tržišni inspektori uradili su 866 vanrednih nadžora i ni u jednom slučaju, kažu, nisu utvrdili da je trgovac prodavao maske nabavljene od RFZO po ceni višoj od uredbom dozvoljene.
 
Kada je reč o maskama koje su nabavljenje od drugih dobavljača, kontrolisali su visinu marže, koja prema odluci iz marta nije smela da pređe nivo marže koja je bila primenjivana 5. marta. I tvrde da nijedan trgovac nije prekršio ni to pravilo.
  • dr ciki

    09.11.2020 12:10
    Cena...0,5 centi
  • Realista

    09.11.2020 09:22
    Realnost
    Ako odete na sajt Alibaba možete za veće količine da vidite da hiruška maska košte od 0,0113 $ po komadu pa naviše ali do najviiše 0,12$ po komadu.
    Ako je 1$ = 100 dinara to znači da jedna maska košta od 1,12 dinara do 12 dinara po komadu, zavisno od koga se kupi i od količine.
    Za vreme vanrednog stanja i na Alibabi su bile nešto više cene ali ne toliko da maska može da košta 120 dinara po komadu. Ako dodamo carinu, transport, maržu, rabat i porez maska bi mogla da košta najviše 2 do 3 puta više a ne 10 do čak 100 puta više od moguće nabavne cene.




  • @NapisiKomentar

    09.11.2020 09:05
    Pa u suštini, ako sediš u kući ceo dan, ne ideš na posao, ne ideš u nabavku namirnica, onda ti i ne treba. Ako koristiš nešto od javnih i privatnih ustanova, onda ti treba. Možeš red praviti u svojoj kući, ne možeš u tudjoj, tamo poštuješ njihova pravila. Ako ti gazda maksija kaže da ti treba kravata da udješ, a ne maska, onda se vrati po kravatu, ili odustani od ulaska. Toliko je jednostavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.