Direktor Petnice: Građani kupuju jeftin ugalj, ne misle na posledice

Beograd je poslednjih nedelja među najzagađenijim gradovima na svetu i iza sebe ostavlja indijske i pakistanske gradove, a direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić smatra da je za to kriva i "ugljarska mafija".
Direktor Petnice: Građani kupuju jeftin ugalj, ne misle na posledice
Foto: Pixabay
Majić tvrdi da je za skok zagađenosti vazduha najodgovornija ugljarska mafija koja kao ugalj prodaje jalovinu sa velikim procentom gline. U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama Majić tvrdi da je to tabu tema o kojoj se ne sme govoriti.
 
"Problem je u kvalitetu goriva, odnosno uglja koji se kod nas koristi, a koji se prodaje kao mačka u džaku, nekvalitetna supstanca i mešavina uglja sa ko zna čim, a ljudi  nemaju para i očajni pristaju na jeftiniju opciju ne razmišljajući o posledicama koje sada možemo i da vidimo, ne samo da osetimo, dišući gust zimski vazduh pun koječega", rekao je Majić, prenosi portal nova.rs.
 
Vazduh koji sadrži mnogo gline u sebi kao posledicu čađi – stvara smog, objasnio je Majić, a Srbija ima dovoljno kvalifikovane institucije, opremu i stručnjake koje mogu da ispitaju i odgovore nam šta udišemo i koliko je to opasno.
 
"Da li smo mi najpametniji u Evropi kada su sve druge zemlje zabranile upotrebu lignita za kućnu upotrebu ili mi znamo nešto što oni ne znaju?", istakao je.
 
On je dodao da ne zavisi samo od uglja šta sve ide u atmosferu već i od drugih faktora poput sagorevanja, ali je činjenica da se problemu zagađenja vazduha, uprkos tome što imamo stručnjake, ne posvećuje dovoljno pažnje.
 
"Srbija nije od juče na listi najzagađenijih. Nesumnjivo je da su najveći zagađivači individualna domaćinstva koja koriste ugalj lošeg kvaliteta", rekao je Majić. 
 
Ovde je reč o robi koja se prodaje na stotine hiljada tona godišnje i koja se ne pretvara samo u toplotu već i u nešto što udišemo, istakao je i dodao da je zato neophodno ispitati kvalitet uglja. Analizom uglja koji se prodaje došlo bi do toga da se pojedini proizvođači isključe sa tržišta ukoliko je kvalitet uglja koji nude prenizak.
 
"Nadam se da ćemo sami preduzeti mere i dovesti svoju kuću u red", zaključio je Majić.
  • KULOV IZ VALJEVA

    12.11.2020 03:10
    Direktor kasno pali
    Zbog lošeg kvaliteta sirove kolubare. Naučnik koji je diplomirao geografiju u šestoj deceniji života i prespavao 2019. godinu u kojoj je Valjevo bilo među najzagađenijim gradovima planete. Ko je pratio AIR Visual zna da je ovo istina. Dok su drugi aero zagađenje objašnjavali glupostima, on se ni jednom nije javio. Sada je dobio izlive zakasnele pameti i sve mu je jasno. Valjevo ima novu toplanu koja ima dovoljno kapaciteta da greje tri ovakva grada. Glavni problem je što grad Valjevo određuje tarife za grejanje tako da zbog cene nikome ne pada na pamet da se prikači na gradsku toplanu. Loži se sve i svašta a rezultati su poznati. Po svoj prilici šerif iz Petnice se uključuju i nikad odlučniju bitku protiv mafije u Srbiji.
  • Novosađanka

    11.11.2020 14:01
    Ta nemojte kasti
    Najbitnija vest za sve građane Srbije, ali mi se bavimo naručenim grafitima. A što ćemo svi pocrkati od zagađenja, to je izgleda manje bitno.
  • Joca

    11.11.2020 13:57
    Nasa deca disu isti taj vazduh
    Ovu vest treba prosiriti, da svi saznaju zasto vazduh mozemo da vidimo zadnjih godina. Mozda tada ljudi shvate da taj vazduh udisu i njihova deca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija