Kon: Danas možda i više od 4.000 zaraženih

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da danas u našoj zemlji očekuje maksimalan broj zaraženih virusom korona od početka epidemije i dodaje da bi on mogao biti i veći od 4.000.
Kon je istakao da broj novoobolelih i dalje raste i da je on posledica ponašanja građana u prethodnih nedelju dana, ali da očekuje da će do "zaravnjenja krive" doći tokom sledeće nedelje, jer danas stupaju na snagu rigoroznije mere.
 
To što je juče bio blagi pad broja novozaraženih, rezultat je, kaže Kon, nedelje kada se testira manji broj ljudi, ali da će podaci danas biti mnogo realniji.
 
Beograd je, kaže, najveći centar od početka epidemije, ali je veliki broj zaraženih i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu...
 
Epidemiolog je pozdravio nove mere koje večeras stupaju na snagu i dodao da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se one uvedu ranije i da budu oštrije. Te mere, ističe, uvode se da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema i da njih nema, dodaje, sistem bi bio uništen.
 
"Već sada zdravstveni sistem ne može regularno da funkcioniše, ovo sada je neuporedivo teže za zdravstveni sistem. Bio sam i na ratištu, preživeli smo bombardovanje, ali ovo je neuporedivo teže za sistem", rekao je Kon i dodaje da je ovo vanredna situacija za zdravstvo.
 
Govoreći o vakcini, Kon dodaje da je realno da ona stigne pre Nove godine. Već je vreme, ističe, da se sprovede i plan pripreme vakcinacije, jer je to, naglašava, ogroman posao.
 
Kada je reč o školama, Kon kaže da priliv virusa u škole sigurno sledi, ali da one ne moraju biti "isključene".
 
"Problem je kompleksan jer se mora pratiti i koliko nastavnika će možda oboleti i samim tim može li ih biti dovoljno za obavljanje nastave", rekao je Kon i dodaje da će to zavisiti od škole do škole.
 
Kada je reč o realnom broju zaraženih korona virusom u Srbiji, član Kriznog štaba ističe da je nedavno završena studija, koja će biti prezentovana u sredu, po kojoj antitela na kovid-19 ima oko 20 odsto stanovništva.
  • Nikola

    17.11.2020 17:57
    ma najbolje
    Zasto ne proglasite 7 miliona zarazemih, i prestanete da smarate ljude na dnevnom nivou sa cifrom zarazenih? Moze li covek danas da bude bolestan od bilo cega drugog, a da nije korona? Korona je tu??? I sta sad, cemu ovo dnevno izvestavanje o broju zarazenih. Nikad u novinama nije postojao izvestaj o dnevnom broj oboleleih od raka, preminulih od raka, statistika, sajt. Smo korona, korona, korona, kao da je to jedina bolest. Cemu ovo, ako neko zna neka objasni. Realno, rak je opasniji od korone, godinama je prisutan na ovom podneblju, lecenje je skupo, pa se njemu ne daje znacaj.
  • Džoni Vajsmiler

    17.11.2020 15:31
    KOLONIJANA VLAST
    Pukovnik OZNE drKon.
  • Ma

    17.11.2020 15:11
    Ajde
    Na tvom mestu bi neko castan dao ostavku-
    Nizasta niste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.