UPK: Okupljanje na sahrani patrijarha je šamar svim zdravstvenim radnicima, vlast i SPC da preuzmu odgovornost za rizik

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" oglasilo se povodom najavljene sahrane patrijarha Irineja, poručujući da bi nepoštovanje mera doprinelo masovnom oboljevanju i umiranju nevinih.
U udruženju zahtevaju da svi akteri, državni organi, SPC i stanovništvo, preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije. Podsećaju da državni organi imaju zakonsku obavezu da obezbede striktno sprovođenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja.
 
Takođe, od odgovornih predstavnika SPC izričito zahtevaju da religijske obrede striktno prilagode epidemiološkoj situaciji i time "spreče širenje zaraze među vernicima".
 
"Od stanovništva zahtevamo razumno ponašanje, koje podrazumeva ostanak kod kuće i odavanje pošte patrijarhu Irineju u krugu porodice. Upozoravamo da svako postupanje i ponašanje koje odudara od ovoga, podleže krivičnoj odgovornosti i sigurno će doprineti masovnom oboljevanju i umiranju nevinih, naših poznanika, rođaka i prijatelja", dodaje se u sapštenju.
 
Kako navode, organizacija sahrane patrijarha Irineja na način kako je to planirano i pasivan stav državnih organa po ovom pitanju predstavljaju prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni system.
 
"Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu", zaključuje se u saopštenju udruženja "Ujedinjeni protiv kovida".

Komentari 141

  • Ranko

    25.11.2020 11:18
    @Limanac

    Ne bih ja imao ništa protiv da vi slavite boga kako hoćete, ali kad počnete meni da namećete razne obaveze, finansijske, društvene i moralne, zbog vaše opsesije, onda ja kažem dosta!
  • Jorgos

    25.11.2020 10:54
    @Grčka
    Da podsetim, Vi kažete : "U Grčkoj postoji državna religija, a Srbija je sekularna država. Kad se u Srbiji uspostavi državna religija (pravoslavna), kao i Grčkoj, onda će država odmah moći da zatvori crkve i da radi šta hoće, baš kao u Grčkoj."

    Srbija jeste sekularna drzava gde su gradjanski zakoni ispred crkvenih. Crkva moze da uredjuje neke svoje unutrašnje stvari i po svojim zakonima, unutar sebe, ali ne i generalno, na državnom nivou.
    Srbija je još uvek sekularna država, u kojoj postoje izvršna, zakonodavna i sudska vlast, pa se shodno tome i primenjuju zakoni iste.
    Shodno tome, upravo u jednoj sekularnoj državi, kao što je i po Ustavu, Republika Srbija, ona je iznad Crkve, te prema tome državni zakoni, propisi i uredbe, a pogotovo u slučaju vanredne situacije su apsolutni iznad Crkve i njenih pravila! Ako je doneta uredba ili propis za sve građane Srbije, ne može Crkva, u sekularnoj državi, da bude iznad tih propisa!
    A što se tiče Grčke, tačno je da je državna religija pravoslavna, ali to je u potpunoj suprotnosti sa Vašom tvrdnjom da u tom slučaju država ima pravo da zatvori crkve i da radi šta hoće, kako Vi to kažete. Upravo u Srbiji, kao sekularnoj državi, ona ima ustavno pravo da zatvori crkve i da "radi šta hoće"...
    Međutim poenta nije u tome. Ako pažljivije pročitate moj tekst, razumećete me da se u njemu radi o stavu solidarnosti i prihvatanju grčkog naroda da je epidemiološka situacija zaista ozbiljna i da se poštuje zatvaranje crkvi zarad brige o naciji.
  • U boga se kunem

    25.11.2020 09:18
    I on u mene
    "Ако се налазиш у тешким приликама, међу људима који те не разумеју, који не воде рачуна о томе шта ти је пријатно, који те одбацију – то од Мене долази. Ја сам Бог Који управља приликама. Ти се ниси случајно нашао на твоме месту, то је баш оно место које сам ти Ја одредио."

    Da , to je taj neki bog koji vas bezuslovno voli.
    U takvog treba verovati jer...sledi kazna.
    Bas dobar izbor boga.
    Sto niste nasli nekog od ostalih par stotina, sigurno ima neki bog tiketa iz keca u dva
    ili neki koji radi dostavu pice na adresu...?
    Zasto ne verujete u drugog, humanijeg, boga a ne tiranina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija