Srbija primenila samo dve preporuke u borbi protiv korupcije

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) saopštila je danas da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela samo dve od 13 preporuka datih još 2015. godine, pa je situaciju u Srbiji ocenila kao "globalno nezadovoljavajuću" u drugom izveštaju o usklađenosti.
Srbija primenila samo dve preporuke u borbi protiv korupcije
Foto: Pixabay
"Deset preporuka je samo delimično sprovedeno, dok preporuka o usvajanju kodeksa ponašanja za narodne poslanike uopšte nije sprovedena", upozorio je GRECO, antikorupcijsko telo Saveta Evrope, uz napomenu da bi usvajanje tog kodeksa trebalo da ostane prioritet.
 
U izveštaju se skreće pažnja na to da činjenica da su ustavne reforme u Srbiji još u toku i dalje predstavlja prepreku za sprovođenje niza preporuka GRECO koje se tiču sudija i tužilaca.
 
"GRECO je veoma zabrinut zbog prilično zatrovanog okruženja u kojem se odvijao proces konsultacija o ustavnim amandmanima, iz koga su se brojne nevladine organizacije povukle, uključujući Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije", konstatuje to antikoripcijsko telo i ohrabruje vlasti u Srbiji da ne štede napore kako bi osigurali da amandmani dobiju najširu moguću podršku i da budu u skladu sa preporukama GRECO, posebno u pogledu sastava Visokog saveta sudstva.
 
S druge strane, ocenjuju da je napravljen korak napred usvajanjem novog Zakona o lobiranju, kao i da je transparentnost procesa izrade zakona dodatno poboljšana. GRECO pozdravlja i usvajanje novog Zakon o sprečavanju korupcije, iako primećuje i nedostatke u tom propisu.
 
"Njime se unapređuju pravila o sukobu interesa i pružaju se adekvatne garancije nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije, kao i proširenje njenih nadležnosti u smislu sprečavanja i rešavanja o sukobu interesa, ali ne postoje jasni kriterijumi za omogućavanje ili ograničavanje nosilaca javnih funkcija u obavljanju poslovne aktivnosti", naglašava GRECO.
 
To telo upozorilo je da nosioci javne funkcije i dalje imaju puno diskreciono pravo da prijave ili ne prijave delove svoje imovine, da se neke vrste imovine nosilaca javnih funkcija javno ne objavljuju, kao i da je maksimalni nivo novčanih kazni zbog kršenja zakona (prekršaji) i dalje je nizak.
 
Propust nosilaca javnih funkcija da prijave prihod ili davanje lažnih informacija u vezi sa prihodima nije kvalifikovan kao krivično delo, navodi se u izveštaju i dodaje da je to razlog zbog koga je GRECO zaključio da je ta preporuka samo delimično sprovedena.
 
GRECO u zaključku navodi da prepoznaje napore koje su vlasti u Srbiji preduzele od privremenog izveštaja 2019. godine ali da, kako je značajna većina preporuka i dalje delimično sprovedena, nema drugog izbora nego da situaciju smatra "globalno nezadovoljavajućom" i da zatraži od šefa delegacije Srbije da izvesti o napretku u primeni nerešenih preporuka do 31. oktobra 2021. godine. Srbija je u odnosu na 2019. godinu postigla napredak u usklađenosti sa GREKO preporukama, saopšteno je iz Ministarstva pravde.
 
Prema najnovijem izveštaju Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO), dve preporuke potpuno su ispunjenje, deset delimično, a samo jedna je neispunjena. Dodaje se da uprkos evidentnom pomaku, sveobuhvatni zaključak GREKO-a navodi globalno nezadovoljavajuću ocenu ispunjenosti, pošto je značajan broj preporuka, ukupno 77 odsto, delimično ispunjen.
 
Navodi se i da su pretežni razlog za to ustavni amandmani, te da će Srbija moći da ispuni određene delove preporuka tek posle stupanja na snagu ovih amandmana.
  • Zahe Bant

    27.11.2020 14:18
    Jednu znam, a druga?
    Prema nedavnom pisanju medija, minimalni iznos prijema je 100 eura, sve ispod toga se prijavljuje kao pokušaj mita i korupcije. Osudiše čoveka kojo nije imao toliko
  • B

    27.11.2020 07:55
    Samo da pitam
    Kako samo dve? A zar nije najvazniji korak u beskompromisnoj borbi protiv pranja novca oporezivanje svih i svakog ko prima novac iz inostranstva?
  • Z5

    26.11.2020 23:21
    bez šminke
    Ovaj izveštaj mi je ulepšao dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.