SHARE nakon Vulinove izjave za društvene mreže: Internet pripada svima, kontrolom se stvara još jedan centar moći

Internet je nešto što pripada svima, i bilo kakvo mešanje države u regulaciju infrakstrukture, odnosno sadržaja na internetu je problematično, jer se tu stvara još jedan centar moći koji može da kontroliše ko šta radi na toj mreži, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Andrej Petrovski iz SHARE Fondacije, komentarišući izjavu ministra policije Aleksandra Vulina da treba ukinuti anonimnost na internetu u Srbiji.
SHARE nakon Vulinove izjave za društvene mreže: Internet pripada svima, kontrolom se stvara još jedan centar moći
Foto: Pixabay
Ministar Vulin je, gostujući na TV Pink 27. novembra rekao da treba usvojiti zakon prema kojem nalog na društvenim mrežama ne bi mogao da se otvori bez unošenja tačnih ličnih podataka, te da se on lično zalaže za ukidanje anonimnosti na internetu, nakon pretnji koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio na društvenim mrežama.
 
"Anonimnost je dovela do toga da na mrežama pišu najveće gadosti, dok ne bude ukinuta anonimnost na internetu, to će se dešavati. O fašizmu svi ćute dok ne pogađa njih, ali na kraju svi dođu na red", naveo je minister Vulin u svom gostovanju.
 
Međutim, iz SHARE Fondacije, smatraju da je to neprihvatljivo i teško sprovodivo.
 
"U društvu gde je nadzor nešto što postaje na žalost svakodnevica, postavljanjem hiljada kamera u Beogradu, praćenjem elektronskih komunikacija i sličnih mera, uvođenjem ovakvih metoda koje ministar predlaže, smatramo da bi bilo pogubno po slobodu građana Srbije", rekao je Andrej Petrovski za RSE.
 
On je dodao da su slične načine organičenja društvenih mreža uvele još neke države sveta, ali da su one, poput Rusije ili Kine, koristile svoje društvene mreže, te da će stoga Srbija "teško naterati Fejsbuk i druge strane mreže da korisnicima traže ličnu katru".
 
Petrovski je objasnio da predsednik Srbije, kako je rekao, nije jedina osoba u državi kojoj se preti, već se preti i istraživačkim novinarima, aktivistima, raznim organizacijama civilnog društva i istaknutim intelektualcima, za mišljenja koje oni iznose javno, a "Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal bi za svaku prijavu pretnje trebalo podjednako da reaguje".
 
Prema njegovom mišljenju, anonimnost kao takva najviše služi ljudima koji hoće da izražavaju svoje slobodne misli na mrežama, ali se plaše da to urade pod svojim imenom, poput uzbunjivača, ljudi koji prijavljuju zloupotrebe u raznim sistemima, umetnika, koji ne moraju uvek da otkriju svoj identitet kada se radi o njihovim umetničkim delima.
 
"Dosta je situacija u kojima su ovakve mere kontraproduktivne, a benefit od svega toga nije nešto što će previše uticati na bezbednost predednika države, jer u ovoj državi postoje ozbiljne strukture koje se brinu o tome da i predsednik a i svi građani budu bezbedni. Mislim da pretnje koje dolaze sa interneta, naročito kad je neko zaštićen na način na koji je zaštićen predsednik države, nisu neke veliki faktor koji bi trebao da utiče na to da se prava i slobode građana ugrožavaju na bilo kakav način", rekao je Petrovski.
 
Ove godine su dve osobe uhapšene zbog pretnji predsedniku Srbije na internetu. Prvu osobu je početkom maja uhapsila Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA), zbog sumnje da je pozivao na ubistvo predsednika Srbije na Tviteru, a drugu osobu ista agencija uhapsila je 18. novembra, zbog sumnje da je na Fejsbuku pretio predsedniku Srbije.
  • Orvel

    29.11.2020 09:04
    1984:
    "Veliki brat te posmatra."
  • jova

    29.11.2020 08:21
    Može, nije problem, neka sve bude transparentno počevši od svih ugovora koje je ova vlast sklopila pa do svih privatnih i ofšor računa političara.
    Ali neka prvo ministar objasni kako je potrošen novac namenjen postavljanju sigurnosnih kamera u Kosovskoj Mitrovici?
    Gde je 1,5 milion evra?
  • Stanoje

    29.11.2020 08:15
    @Podbarac

    Srbija može da prepiše Švedske, Norveške, Holandske, Nemačke....... zakone. Možemo imati ne papiru naj demokratskije zakone. Problem je interpretacija, kriminal o korupcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.