Istinomer: Srbija čeka vakcinu protiv Covida19, a nema ni onu protiv gripa

Naši zvaničnici su svojevremeno stopu smrtnosti od virusa korona poredili sa stopom smrtnosti od sezonskog gripa. Kasnije su vlasti najavljivale da će vakcinacija protiv gripa biti obavezna, ali u Srbiji sada nema vakcina. To što je posle pauze od 15 godina Torlak počeo da proizvodi vakcine, sagovornici Istinomera dovode u pitanje.
Istinomer: Srbija čeka vakcinu protiv Covida19, a nema ni onu protiv gripa
Foto: Pixabay
To što je posle pauze od 15 godina Torlak počeo da proizvodi vakcine, sagovornici Istinomera dovode u pitanje, piše Istinomer.
 
"Moraćemo da izbegnemo sudar gripa i korone, što znači da ćemo morati da vakcinišemo više od dva miliona ljudi, najugroženijih protiv gripa i da vrlo brzo idemo u nabavku vakcina. Dogovor je da će vakcinu morati da prime svi zdravstveni radnici, vojska i policija, svi šalterski državni službenici, deca od tri do 12 godina, najveći deo penzionera i svi hronični bolesnici da bismo izbegli tu vrstu savršene oluje i najgoreg mogućeg pritiska gde bi bio kraj kompletnog našeg sistema, gde bi nastupila katastrofa, a to je da nam se sudare grip i korona. Očekujemo najteži talas korone oko prvog novembra, pre toga će već krenuti grip i to moramo da izbegnemo po svaku cenu", izjavio je početkom jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije, na kojoj je najavio i trodnevni policijski čas u Beogradu.
 
Sada kada smo na kraju novembra, Srbija zaista beleži rast broja umrlih i zaraženih virusom korona. A šta je s vakcinom protiv gripa?
 
Epidemiolog Zoran Radovanović za Istinomer kaže da je vakcina nestalo pre nego što su uspeli da ga obaveste da su uopšte i stigle.
 
"Vakcinišem se svake godine, ali ove nisam imao priliku zato što je vakcina nestala za dva dana. Došla je jednog dana u moju ambulantu, sutra je već nije bilo", govori Radovanović.
 
Prim. dr Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti, potvrđuje da vakcine nema u Srbiji.
 
"Nigde u Srbiji - slovima i brojevima - ni u domovima zdravlja, niti u jednoj apoteci ne postoji nijedna doza sezonske vakcine protiv gripa", kaže dr Plavšić.
 
 
Ministarstvo zdravlja izdalo je krajem septembra saopštenje da će imunizacija građana Srbije vakcinom protiv sezonskog gripa moći da počne već 1. oktobra. Holandska vakcina "Influvac" koju proizvodi Abbott, pojavila se 1. oktobra; ona je četvorovalentna, što znači da su prisutni antigeni A i B sezonskog virusa, objašnjava za Istinomer pulmološkinja dr Slavica Plavšić.
 
"Svake godine, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izrađuje se vakcina koja je modifikovana u odnosu na to koji se virus očekuje u populaciji", kaže ona i dodaje da je očigledno da nije stiglo najavljenih pola miliona doza pošto je već za pet do deset dana, od 1. do 10. oktobra, ceo kontingent vakcina bio potrošen.
 
Veliki dan za Srbiju
 
Ipak, poruka ministra zdravlja Zlatibora Lončara građanima bila je "opušteno". Jer, stiže domaća vakcina iz Torlaka. Već 16. oktobra iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u Beogradu ka domovima zdravlja u Srbiji krenulo je prvih 50.000 doza. 
 
Ministar Lončar poručio je da "građani mogu da odahnu", jer posle više od 15 godina Torlak proizvodi vakcinu za grip. Tom prilikom direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković govorila je za Tanjug o tome koliko je važno što je ta institucija proizvela vakcinu.
 
"Ovo je veliki dan za Srbiju, veliki dan za Instutut Torlak jer smo napravili novu vakcinu", rekla je Stoiljković.
 
Međutim, u javnosti se javilo pitanje da li je Torlakova vakcina "TorVaxFlu", zapravo, Torlakova?
 
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije čak dva puta je demantovala tvrdnje i sumnje u vezi s procesom proizvodnje i izdavanja dozvole.
 
"Tzv. Torlakova vakcina je trovalentna, za razliku od Abbott i Vaxigrip koje su četvorovalentne. To znači da Torlakova vakcina sadrži dva antigena virusa A i jedan antigen virusa B", navodi dr Slavica Plavšić i dodaje da se u svetu koriste vakcine četvorostruke zaštite koje već nekoliko godina značajno podižu otpornost na virus sezonskog gripa.
 
 
Dr Plavšić navodi da na Torlakovoj vakcini, za razliku od Abbottove i Pasterove, ne piše ko je proizvođač, već samo da je Torlak distributer. Ona kaže i da na kutiji piše da je namenjena za uzrast od 18 do 65 godina.
 
"Stiže uputstvo, zvaničan dopis domovima zdravlja da budu maksimalno oprezni zato što je vakcina nova, nedovoljno ispitana i da pacijente koji prime vakcinu zovu na sedam dana kako bi kontrolisali njihovo zdravstveno stanje", tvrdi dr Plavšić i dodaje da su pacijenti stariji od 65 godina mogli da prime tu vakcinu, ali samo uz potpis na četiri mesta.
 
Epidemiolog Radovanović takođe izražava sumnju u poreklo te vakcine.
 
"Oni tvrde da su to njihove vakcine, ali čudno je - ako su posle 13 godina uspeli da povrate tehnologiju, da se nisu više hvalili", upozorava Radovanović i dodaje: "To je eksperiment, jedino što narodu nije tako prikazano. Ispitano je na vojnicima i na policajcima, na radno aktivnoj populaciji i onda može da se dozvoli. Naša agencija za lekove je dozvolila za taj uzrast i razvoj, e sada, preko toga, treba prvo na dobrovoljcima. Oni su prikazali, evo ko god hoće, mora samo prvo da potpiše, a to je ono što se radi kada je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, kada je eksperiment, pa vi potpišete da preuzimate odgovornost."
 
Do sada se u Srbiji primala najčešće francuska, Pasterova vakcina "Vaxigrip". Upravo ovu vakcinu, pre više od mesec dana članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević najavila je za ponedeljak. 
 
"Očekivana je i obećana vakcina Vaxigrip. Taj ponedeljak nikad nije stigao. Odnosno stigla je vakcina u nekim malim količinama, iz RFZO-a su navodili da je 5.000 doza država preuzela i od tada joj se gubi trag", navodi dr Plavšić.
 
Iako su naše vlasti u februaru poredile stopu smrtnosti od korone sa stopom smrtnosti od sezonskog gripa, vakcine ni za jedno ni za drugo - nema. 
 
Ceo tekst Istinomera možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Mela

    30.11.2020 13:57
    @milena
    Gde vi živite?
    "Torlak+domaća pamet=vakcine.."
    Odavno ovde na tom polju nema domaće pameti, otišli su davno.
    A vidimo šta je ostalo, sve samo ne pamet
  • Denis

    30.11.2020 10:29
    U redu...vakcina...ali ako se nekom od mojih bližnjih dogodi nešto loše kao uzrok tih primljenih vakcina...e onda....jbg...
  • Milena

    30.11.2020 10:27
    Priznajem isključivo Torlak...uložiti novac i domaće vakcine...sve ostalo je kupovina uz procenat...
    Pa kad mogu da se subvencionišu strane firma, a zašto bi bio problem da se to isto uradi i sa našim firmama?...Znači "drugovi" Torlak+domaća pamet=vakcine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija